Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Uffe Elbæk: Tag fri, og bliv bedre til dit arbejde

Han vil have arbejdsugen ned, men arbejder mere end de fleste. Af samme grund lever Alternativets leder sit liv i såkaldte ’bølger’ og gør brug af en personlig coach.

Han vil have arbejdsugen ned, men arbejder mere end de fleste. Af samme grund lever Alternativets leder sit liv i såkaldte ’bølger’ og gør brug af en personlig coach.
Alternativets politiske leder Uffe Elbæk. Foto: Scanpix (arkiv).

POLITIK: Med en arbejdsuge på op til 80 timer løber Uffe Elbæk hurtigere end de fleste.Og når han samtidig er leder for Alternativet, der fire dage inden valgt nu ligger lunt i meningsmålingerne, arbejder han uafbrudt.- Hele mit liv har jeg arbejdet meget, forklarer 61-årige Uffe Elbæk.

- Men jeg arbejder altid med noget, der giver dyb mening. Det er den eneste grund til, at jeg bruger så meget tid på mit arbejde.

Samtidig er der også en kæreste, to voksne sønner og børnebørn, der skal passes.- Og hvordan får jeg det til at hænge sammen?, spørger Uffe Elbæk, der uden tøven har svaret parat:- Når jeg har frie timer, involverer jeg dem, jeg holder af.Under valgkampen forsøger han således at sove hjemme i København sammen med kæresten i stedet for på et hotel i den anden ende af landet.- Det handler om at få de faste strukturer til at fungere på en meningsfuld måde for min kæreste og jeg. Altså at sove sammen og stå op sammen, forklarer han.- Og heldigvis har jeg en kæreste, som er interesseret i mange af de samme ting som jeg. Seneste i påsken rev vi eksempelvis seks dage ud af kalenderen og tog til München i Tyskland. Vi var sammen uafbrudt i 24 timer. Vi oplevede byen, så på kunst, gik i boghandler og hvad man ellers gør.

Lever livet i bølgerDet var tilbage 2011, at Uffe Elbæk blev medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre.Samme år blev han udnævnt til Kulturminister, men allerede i december året efter forlod han frivilligt ministerposten. Det skete efter en massiv mediestorm.Ifølge kritikere havde Uffe Elbæk afholdt alt for dyre arrangementer hos Akademiet For Utæmmet Kreativitet (AFUK), hvor han tidligere havde siddet i bestyrelsen, og hvor hans kæreste blev ansat som sekretær i maj 2012.Især på grund af kæresten mente flere, at Uffe Elbæk som minister var inhabil i sager med AFUK, men den kritik blev siden afvist i en rapport fra Rigsrevisionen.Til gengæld lød konklusionen, at under Uffe Elbæk havde Kulturministeriets kontrol med bl.a. mødeudgifter været for dårlig.Når Uffe Elbæk omtaler sig selv, er det dog ikke som forhenværende minister, men derimod som en kulturel iværksætter.Han står bag uddannelsen KaosPiloterne og har også været med til at løbe iværksættermiljøet Frontløberne og det kulturelle udvekslingsprojekt Next Stop Sovjet i gang.I efterhånden årtier har arbejdsdagene været lange, men det betegner han som et livsvalg.Og efter intense arbejdsperioder følger altid ro, fordybelse og tid til nære relationer:- Man skal sørge for at lave det, jeg kalder bølger, uddyber han.- Det vil sige toppe i livet, hvor man skal toppræstere for bagefter at gå ned i bølgen og skabe energi og lyst til at komme op på toppen igen. Det kan man gøre på alle mulige måder. Nogle løber en tur, nogle går i byen og får en glad aften og andre læser en bog.Selv sørger Uffe Elbæk for rigeligt med søvn og motion. I snart 20 år har han samtidig gjort brug af en personlig coach til både private og professionelle spørgsmål:

- Jeg bliver klar over, hvad det egentlig er, jeg vil. Hvad der er mine prioriteringer, og i hvilken rækkefølge de kommer. Mange gange kan jeg klare de svære spørgsmål selv, og det skal jeg også, men omvendt får jeg fantastisk meget ud af at have en god samtalepartner.

Vil have en 30 timers arbejdsuge

Da Alternativet blev præsenteret for offentligheden i november 2013, var det til manges overraskelse uden et traditionelt partiprogram.I stedet blev fremlagt en række værdier, et manifest og visionen om at ruske op i en politisk kultur, der ifølge partiet er plaget af fastgroede tankegange.

Det unge parti lægger især vægt på bæredygtighed. Ikke blot i forhold til miljø, men også kultur og økonomi.

En af mærkesagerne er en såkaldt nomineret arbejdsuge på 30 timer. Som det er i dag, ligger den ellers på 37 timer.Uffe Elbæk ser ikke nogen modsætning i, at han almindeligvis arbejder op mod 80 timer om ugen, når han under valgkampen går ind for langt færre ugentlige arbejdstimer:- Vi skal have et mere fleksibelt arbejdsliv. Når vi vil have en 30 timers arbejdsuge betyder det ikke, at alle skal arbejde 30 timer. Det er bare et udgangspunkt. Hvis man har lyst til at arbejde mere, kan man selvfølgelig det.Af samme grund har Alternativet fremlagt et forslag om en såkaldt ’timebank’. Her kan den enkelte lønmodtager indsætte og hæve timer, så f.eks. børnefamilier bedre kan tilrettelægge arbejdsugen, og ledige kan komme i arbejde.- Det handler om, hvordan arbejdet fordeles, så vi alle kan blive en del af et meningsfuldt arbejdsfællesskab, siger Uffe Elbæk og fortsætter:- Der er noget tosset i, at mange af dem, der har arbejde, er stressede og ikke kan se meningen med det, de laver, men alligevel arbejder helt vildt. Og omvendt er der alt for mange, der ikke har arbejde og er stressede, fordi de hives rundt i alle mulige kontrolsystemer for at bevise, at de står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Står til flere mandaterPå Christiansborg står Alternativet dog alene med mærkesagen om en forkortet arbejdsuge.Til gengæld står partiet, fire dage inden valget, til hele syv mandater, viser den seneste måling fra Megafon.Og dermed ser Alternativet ud til på rekordtid at overhale de konservative. Det sker på trods af, at Alternativet har fremlagt en række kontroversielle forslag som eksempelvis en 100 procent økologisk omstilling i landbruget, kontanthjælp uden krav, fritgående bisonokser i statsskovene og kødfrie dage i offentlige institutioner.

Især partiets forslag om en 30 timers arbejdsuge har mødt stor kritik blandt økonomer og borgerlige politiker.

Alligevel både håber og tror Uffe Elbæk, at Alternativet får plads i Folketingssalen.Ikke mindst på grund af alle de arbejdstimer som hundredvis af frivillige og han selv i knap to år har lagt i partiet:- Men det skal lige siges, at selv om jeg har arbejdet omkring 80 timer om ugen, har jeg ikke fået løn for alle timerne, siger Uffe Elbæk og tilføjer:- Jeg får løn for 37 timer, men arbejder så bare meget mere.

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.