Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Sophie Løhde: Jeg er en gammel dame fanget i en ung kvindes krop

Venstres Sophie Løhde værner om sit privatliv. Alligevel har hun oplevet, hvordan pressen flere gange er gået for tæt på.

Venstres Sophie Løhde værner om sit privatliv. Alligevel har hun oplevet, hvordan pressen flere gange er gået for tæt på.
Sophie Løhde (V). Foto: Scanpix (arkiv).

POLITIK: Det var som benzin på bålet, da Sophie Løhde i august i fjor pudsede en advokat på forlaget bag en planlagt bog om Venstres formand Lars Løkke Rasmussen.Blandt landets politiske journalister eksploderede rygterne om vilde afsløringer om alkohol, affærer og arrogant omgang med bilag i Lars Løkke Rasmussens formandsperiode.

Som forklaring på advokatbrevet til udgiverne bag bogen lød det fra Sophie Løhde, at hun af den ene af bogens to forfattere var blevet præsenteret for ”en række løgnehistorier”, skrev hun i en mail til fagbladet Journalisten.

Men efterfølgende blev bogen om Venstres formand opfattet som lidt af en fuser. Den rummede ikke de saftige afsløringer, som pressen havde håbet.Og det er langt fra første gang, at Venstres unge topprofil Sophie Løhde er sat i forbindelse med kulørte overskrifter og spekulationer.Tilbage i 2001 blev Sophie Løhde som 18-årig landets hidtil yngste amtsrådsmedlem, da hun trådte ind i amtsrådet i Frederiksborg Amt.

Seks år senere blev hun medlem af Folketinget, og som i dag 31-årig er hun sundhedsordfører for Venstre.

Efter et knap tre timer lang afstemning i folketingssalen slentrer Sophie Løhde ud i den såkaldte vandrehal på Christiansborg. Hun har hverken fået morgenmad eller frokost, fortæller hun, da vi sent på eftermiddagen sætter os i hallen.Det var efter en 9. klasses praktik hos socialdemokraterne, at Sophie Løhde som teenager meldte sig ind i Venstres Ungdom (VU).

Hendes mor, Karin Løhde, er tidligere venstre-borgmester i Birkerød, mens hendes far også har været aktiv i samme parti.

- Da jeg var yngre havde en idé om, at jeg i hvert fald ikke skulle være medlem af Venstre som mine forældre. Jeg havde travlt med at mene noget andet end dem, men endte så alligevel i Venstre, fortæller hun.I dag er det en liberal sundhedspolitik, hun som politiker er optaget af. Hun ønsker bl.a. en bedre kræftbehandling og at styrke patientrettighederne til dem, der har ondt i både hoften og i sindet, som hun formulerer det.Og som mennesket bag politikeren mener Sophie Løhde selv, at hun har let ved mennesker.

- Jeg synes nok, at jeg er noget mere nede på jorden, end jeg nogle gange bliver fremstillet som, siger hun.- Jeg sætter stor pris på, at man kan være uformel med hinanden, at der er plads til at grine, og at man kan sige nogle ting med et glimt i øjet, uden at det bliver misforstået.Samtidig erkender Sophie Løhde, at hun også ”kan gå til stålet” i politiske debatter.- Men omvendt kan jeg også være ufattelig blød. Det vigtigste for mig er, at man behandler andre, som man gerne selv vil behandles. Og tillid. At have tillid til andre mennesker. Det er der, hvor man kan blive tættest, men også der, hvor man kan blive svigtet allermest.

Når pressen går for langtI sine knap otte år som folketingsmedlem har Sophie Løhde flere gange oplevet, hvordan pressen er gået for tæt på.

Det mente hun tilsyneladende, da hun i 2014 sendte et advokatbrev afsted, da en bog om hendes partiformand Lars Løkke Rasmussen var på vej.Ved det seneste folketingsvalg i 2011 blev det af Ekstra Bladet afsløret på video, at Sophie Løhde i sin kampagnebil kørte 130 kilometer i timen på Holbæk-motorvejen, hvor der ellers kun måtte køres 90 kilometer i timen på grund af vejarbejde. Efterfølgende ringede Sophie Løhde til avisen og beklagede.

Og i juni 2013 var hun på forsiderne af de kulørte ugeblade, da hun og partikollegaen Troels Lund Poulsen, tidligere miljø-, undervisnings- og skatteminister, gik fra hinanden.Når Sophie Løhde mener, at pressen flere gange er gået for tæt på, vil hun dog ikke pege på konkrete eksempler. Hun vil heller ikke uddybe de hademails, trusselsbreve samt ubehagelige beskeder hun jævnligt modtager fra almindelige borgere via især Facebook.

- Det har jeg ikke behov for at sidde og underholde med. Jeg er politiker, men jeg er jo også et menneske som alle andre. Og en gang imellem skal man i politik finde sig i utrolig meget, siger hun.- Det er som om, at folk nogle gange tænker, at politikere er hårde og har hjerter af sten.

Værner om familien

Det meste er døgnets vågne timer er Sophie Løhde på arbejde. Enten på Christiansborg, foran computeren derhjemme eller til møder på landets hospitaler eller i patientforeninger.Af samme grund er hun for længst holdt op med at tælle arbejdstime. Og når hun endelig har fri, tager hun ofte en løbetur langs vandet i København.Sophie Løhde understreger dog, at hun ikke vil have frem, hvor i København hun har adresse. Hun er et privat menneske, forklarer hun.- Det er vigtigt at have et privatliv som politiker. På den anden side har jeg heller ikke noget imod at fortælle om mig selv på både godt og ondt, siger hun og fortsætter:- For jeg er da ikke ufejlbarlig på nogen måde. Jeg har gode og dårlige sider som alle andre.Det er især familien, som Sophie Løhde værner om.

- Min familie er noget af det, jeg sætter allerhøjst. Og de skal jo ikke bøde for, at jeg laver noget, som der er stor offentlighed om. Derfor har jeg heller ikke behov for at dele på eksempelvis Facebook, når vi sidder til tante Odas 80 års fødselsdag, er til konfirmation eller til privatfest hos mine venner. Det kunne jeg ikke drømme om.

Gammel dame i en ung kropSelv med 12 års politisk erfaring kan Sophie Løhde fortsat få et sus i maven, når hun skal tale foran en større forsamling.Hun er først og fremmest udadvendt, men hun kan også være genert, forklarer hun.Hun mener samtidig, at ”det er dejligt”, at hun i en alder af 31 år fortsat betragtes som en af de yngre kræfter på Christiansborg.- Men i virkeligheden er jeg meget gammeldags på nogle punkter. Min yndlingsserie ud over alle grænser er ’Matador’. Jeg kan fortælle de mest finurlige detaljer fra den serie, hvor folk siger ’okay, det er godt nok nørdet’, siger hun og fortsætter:- Jeg er en meget gammel dame fanget i en ung kvindes krop.

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.