Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Seneste valg var et ”chok” for Løkkegaard: Nu kæmper han for en ny politisk karriere

En krise i Venstre kostede Morten Løkkegaard (V) en plads i EU-Parlamentet. Nu kæmper han for at komme i Folketinget.

En krise i Venstre kostede Morten Løkkegaard (V) en plads i EU-Parlamentet. Nu kæmper han for at komme i Folketinget.
Morten Løkkegaard (V). Foto: Scanpix (arkiv).

POLITIK: Skuffelsen hang for enden af hver mundvig på Morten Løkkegaard, da pladsen i EU-Parlamentet smuldrede for øjnene af ham.Han stod i en tætpakket Landtingssalen på Christiansborg.Helt frem til kl. 23.00 på valgaftenen havde det ellers set ud til, at den tidligere nyhedsvært på TV-Avisen kunne fortsætte som Venstres mand i Bruxelles og Strasbourg.Men på tv-skærmene begyndte stemmetallene pludselig at styrtdykke.

- Det var et chok, husker Morten Løkkegaard om EU-valget tilbage i maj 2014.

- Der var ingen grund til at skjule, at jeg var chokeret. Og så fik fotograferne pludselig travlt med at rette kameraerne i min retning.

Den i dag 50-årige Morten Løkkegaard er måske mest kendt som nyhedsvært. I 15 år var han ansat i Danmark Radio (DR), men i 2005 sagde han op.Siden blev han medlem af EU-Parlamentet, men efter fem år i europæisk politik var det i 2014 et farvel. Partiformand Lars Løkke Rasmussen var havnet i en omstridt bilagssag om tøjkøb. Og partikrisen kostede Morten Løkkegaard pladsen i parlamentet.

Det var dog først dagen efter EU-valget, at resultat stod helt klart.Morten Løkkegaard sad i hjemmet i Charlottenlund og fulgte med.Mens partikollegaerne Ulla Tørnæs og Jens Rohde var inde, var han nu selv endegyldigt ude.- Det var hårdt, fordi jeg havde regnet med, at jeg skulle fortsætte. Men så tog jeg et glas vin sammen med min kone og sagde ‘Okay, det var så dét’.

Måtte genoplive sit firmaI dag godt et år senere går Morten Løkkegaard efter en plads i Folketinget.Men tiden efter det uventede exit fra europæisk politik husker han stadig.Han var for alvor slået tilbage til start.Under sine fem år i Bruxelles havde han hver fredag brugt tiden i København for at holde blot en smule liv i sit kommunikationsbureau.- De fleste mennesker tror, at jeg sprang direkte fra journalistik til politik. Men sådan var det slet ikke, siger Morten Løkkegaard om firmaet han etablerede i 2005, efter han forlod DR.Men efter valgnederlaget ventede der ikke tilstrækkeligt med opgaver til firmaet, der nu skulle være Morten Lykkegaards levebrød på fuldtid.Og det skulle laves om. Hurtigt.- Jeg knoklede løs, og det var hårdt rent fysisk, fortæller han.- Det var en form for undtagelsestilstand. Og hvis min kone og børn ikke allerede var klar over det, så kunne de jo i hvert fald se på mig, at nu gjaldt det om at ribbe sejlene.

For at gøre opmærksom på sit nye liv som selvstændig konsulent på fuldtid, tog Morten Løkkegaard i sommeren 2014 til Folkemødet på Bornholm.Det var her, kunderne var:- Jeg har aldrig brugt mange penge på marketing og reklamer. Mit firma har levet i kraft af, at folk vidste, hvem jeg var. Så efter EU-valget turnerede jeg rundt for at fortælle verden, at jeg var på banen igen.Som kommunikationskonsulent var arbejdet med på ny at gøre opmærksom på sig selv ikke en uvant opgave.Og i det hele taget fylder bevidstheden om omtale - eller nærmere om egen fremtoning - meget hos den tidligere tv-vært.

Da Morten Løkkegaard tilbage i 1997 var med til at relancere ‘Nyhedsmagasinet’ på DR, satte han sammen med kollegaen Steffen Kretz nye standarder for nyhedsværters påklædning, når han var iført italienske jakkesæt og slips.- Som andre tænker jeg meget i image, eller jeg vil hellere sige brands. Jeg har altid været bevidst om, at hvis man vil, kan man gøre sig selv til sit eget brand. Sådan lidt flot sagt, siger han og fortsætter:- Men det er ikke det samme som, at jeg er vildt optaget af mit image. For jeg er, som jeg er. Den fyr man ser på tv, det er mig. Man skal ikke prøve at lade som om, man er en anden. I stedet skal man bare være den bedste udgave af sig selv. På samme måde som til familiefest, hvor man holder en tale - der kan man jo godt lade være med at bøvse og prutte.

Blev træt af lange arbejdsdage

I sine 15 år i DR som journalist og siden vært blev Morten Løkkegaards kritiske interviews med kilder en overgang omtalt som ”Den Løkkegaardske vridemaskine”.Uge efter uge tonede han frem på skærmen. I de senere år var det ofte som vært på TV-avisens 18.30-udsendelse.- Jeg havde 15 gode år i DR og fortryder ingen af dem, fortæller Morten Løkkegaard.Men efterhånden følte han, at han i DR havde prøvet det meste.Da han for 10 år siden valgte at sige op til fordel for livet som selvstændig, lød forklaringen dengang til Ekstra Bladet:- Jeg tror, jeg ville have brækket mig, hvis jeg om fem år stadig bare sad der og havde ladet det været uforsøgt at prøve noget andet.I dag siger han:- Jeg havde enormt meget arbejde. Gennem de sidste 10 år havde jeg både dagvagter som vært på TV-avisen og søndagsarbejde. Hver anden weekend i 10 år var jeg væk fra familien. Helt væk. Det blev jeg simpelthen træt af.

Vil ikke ærgre sig over valgnederlag

Tiden som journalist, nyhedsvært og medlem af EU-Parlamentet er i dag fortid for Morten Løkkegaard.Nu står den på valgkamp.Og det er med i alt seks mærkesager, at han håber på at blive en del af Venstres folketingsgruppe.Han kalder dem sine “seks liberale strenge”.De handler bl.a om forbedret konkurrenceevne for danske virksomheder, færre regler og mere plads til personlig frihed.Den såkaldte streng nummer fem hedder ‘Danmark tættere på rødderne’:- Det handler om dansk identitet. Folk skal være mere bevidste om, hvad det vil sige at være dansk, for ellers kan vi ikke tage ordentlig imod udlændinge. Når vi bliver bange dém, bliver vi også bange for os selv, siger Morten Løkkegaard.Og skal han drømme om et ordførerskab, håber han på EU-området.Men samtidig erkender Morten Løkkegaard, at han i dansk politik, og dermed også i Venstres folketingsgruppe, vil være “en ny fugl” i tilfælde af, at han vælges ind.Han er også afklaret med sin partiformand, der inden EU-valget i fjor sendte Venstre i en dyb krise på grund af indkøb af tøj og sko betalt af partikassen. Hvorefter Venstre fik blot to mandater, og Morten Løkkegaard mistede sin plads i EU-parlamentet.- Jeg er helt nøgtern, siger Morten Løkkegaard om sin relation til partiformand Lars Løkke Rasmussen.- Hvis man kælker, og der pludselig kommer en anden slæde i vejen, og man falder af, kan man bruge resten af livet på at ærgre sig. Men det kan man jo ikke bruge til så meget.

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.