Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Rosa Lund: Der sker ting i mit liv, som nok ikke sker for Claus Hjort

Hun er kendt som en aktivistisk politiker. Og som en af folketingets unge medlemmer kan Enhedslistens Rosa Lund nogle gange føle sig ’ikke-voksen’.

Hun er kendt som en aktivistisk politiker. Og som en af folketingets unge medlemmer kan Enhedslistens Rosa Lund nogle gange føle sig ’ikke-voksen’.
Foto: Enhedslisten.

POLITIK: Slagordene buldrede mod Nørrebros husfacader, da lægprædikanten Moses Hansen med et tre meter højt trækors på hjul gik sin såkaldte korstogsvandring mod islam.Muslimerne skulle ud af den københavnske bydel, mente Moses Hansen.

Det var i august 2002, og i ugerne forinden havde Rosa Lund sammen med en veninde hængt plakater op for at samle modstand mod den omstridte prædikant.

- Det er en begivenhed, der står meget klart for mig, fortæller Rosa Lund.

- Den mangfoldighed, som Moses Hansen så som et problem, så vi som en stor styrke. Da vi hængte plakaterne op til demonstrationen mod Moses Hansen, var det nok der, at mit politiske engagement for alvor begyndte.

I dag, 13 år senere, er Rosa Lund fra Enhedslisten en af venstrefløjens mest markante profiler.Og det var ikke tilfældigt, at det var på Nørrebro, at Rosa Lund som ung teenager hængte plakater op. Hele sit liv, på nær et enkelt år på efterskole, har hun boet i bydelen.

- Det er Nørrebro, der har givet mig troen på fællesskabet, forklarer Rosa Lund, der som barn voksede op nær Blågårds Plads, og i dag bor ved Nørrebroparken knap halvanden kilometer derfra.

Folkeskoletiden tilbragte hun Blågårdsskolen. Udover det mangfoldige fællesskab var det også her, hun fik øjnene op for brokvarterets ulighed.

- Eksempelvis havde jeg klassekammerater, hvis forældre var arbejdsløse eller ikke kunne snakke dansk, og jeg havde også klassekammerater, hvis forældre havde fast arbejde, videregående uddannelser og boede i ejerlejligheder nede ved Søerne, siger hun.

- Og i dag synes jeg egentlig, det er komisk, at der på den ene side af Blågårds Plads ligger det, vi kaldte ‘Arabergården’, da jeg var barn, som er almene boligbyggerier, og på den anden side af pladsen ligger nogle rigtig dyre andelslejligheder. Det er et godt billede på, hvad der egentlig er galt med vores samfund.

Brændende engagement kostede en påtale

Rosa Lunds engagement i kampen mod det, hun ser som uretfærdigheder, har flere gange sendt hende ud i kontroversielle sager.

Under valgkampen i 2011 fik hun således i fuld offentlighed en venlig påtale fra Enhedslistens såkaldte valgledelse.I Jyllands-Posten kom det frem, at Rosa Lund og partifællen Stine Brix hver havde sendt 50.000 kr. til organisationerne Farc i Colombia og palæstinensiske PFLP, der begge står på EU’s og USA’s terrorlister.

Efterfølgende slog begge folketingskandidater fast, at de tog afstand fra terror.Over for Jyllands-Posten understregede Stine Brix, at hun fortrød sin støtte til den colombianske oprørsgruppe Farc, mens Rosa Lund imidlertid fastholdt en solidariske opbakning til organisationerne.Behovet for at vise sin modstand oplevede Rosa Lund også, da Danmark 10 år forinden fik en ny statsminister. Han hed Anders Fogh Rasmussen og var fra Venstre.Samme år som en ny og borgerlig regering trådte til, var New York i USA blevet udsat for et terrorangreb 11. september.Siden blev Danmark trukket ind i Afghanistan og Irak som en krigsførende nation, og så blev Rosa Lund aktiv i antikrigsbevægelsen.- Her stod det hurtigt klart for mig, at jeg hørt til på venstrefløjen. Dels på grund af krigsmodstanden, men også på grund af Dansk Folkepartis stramninger på indvandrerområdet og højrefløjens ulighedsskabende dagsorden, siger Rosa Lund og fortsætter:- Højrefløjen snakkede kun om dem på toppen af samfundet, men aldrig om alle os andre. Det oplevede jeg som meget uretfærdigt, og det gør jeg stadigvæk.

Alle skal have lige muligheder

Som folketingsmedlem med i alt fem ordførerskaber arbejder Rosa Lund i dag med bl.a. skoleområdet.Hun er stor fortaler for mere forberedelsestid til lærerne, og hun går også ind for de omdiskuterede lektiecafeér efter skoletid, der ifølge kritikere lægger beslag på elevernes fritid, men senere på året indføres som obligatoriske.- Vi skal alle sammen have lige muligheder under uddannelse, siger Rosa Lund.- Da jeg gik i folkeskole, var det nemt for mig at få hjælp derhjemme til lektierne, fordi min mor er dansklærer. Det var ikke sådan, at jeg var en dengse, der altid lavede mine lektier, men nogle af mine klassekammerater havde tydeligvis ikke de samme muligheder som mig. De kunne ikke få lektiehjælp derhjemme, og det betød, at de sakkede bagud og ikke syntes det var særlig sjovt at gå i skole.

Kan føle sig ikke-voksen

Ifølge egne ord var Rosa Lund en “gennemsnitlig” elev på Blågårdsskolen, selv om hun var mindre god til fransk og matematik.Siden fik hun en studentereksamen fra Metropolitanskolen, ligeledes på Nørrebro, og i 2009 begyndte hun at læse statskundskab på Københavns Universitet.

Og to år senere kulminerede hendes nu årelange politiske engagement på venstrefløjen, da hun blev valgt ind i Folketinget.

- Det var helt vildt. Pludselig blev jeg en del af en rigtig voksenverden, hvor jeg oven i købet fik løn for at lave politik. Det var en kæmpe ændring i mit liv.

Som en ung politiker i slutningen af tyverne, kan hun dog nogle gange føle, at Christiansborg er af en anden verden.

- Nogle gange kan jeg føle mig ikke-voksen, når der sker ting i mit liv, som jeg forestiller mig ikke sker for andre, siger hun.

- Et godt eksempel er, at mit internet derhjemme ikke fungerer. Sådan har det været i en måned. Jeg har ligesom ikke haft tid til at ordne det, og jeg kan ikke bare lige tage hjem en dag for at vente på en tekniker. Men heldigvis har jeg nogle søde naboer, som giver mig lov til at gå på deres net. Det er sådan noget, som jeg forestiller mig ikke sker for andre voksne politikere, men kun for mig.Samtidig går Rosa Lund i en alder af 28 år, som mange af hendes jævnaldrende, med mellemrum i byen.- Og så bliver det søndag, og man vil bare gerne have pomfritter. Der kan jeg godt få det sådan, at ‘åh, det her sker ikke for Claus Hjort (V)’ eller ‘ det her sker ikke for Mogens Lykketoft (S). Eller Mette Frederiksen (S)’.

De fleste af døgnets vågne timer bruger hun imidlertid på sit politiske arbejde.Det gjorde hun også som teenager, hvor hun i weekenderne stod tidligt op for at hoppe på toget til et politisk møde eller en aktion.Men med årene, og med en plads i folketinget, har det politiske arbejde optaget stadig mere af hendes tid. Og det har hendes venner lagt mærke til, fortæller hun:

- De kan finde på at sige ‘så, Rosa Lund, nu tager vi din telefon og gemmer den, og du får den først igen, når du går. For skal ikke sidde og besvare mails, være på Facebook eller snakke i telefon. Nu skal du være her’.Når hun alligevel skal slappe af, ser hun gerne en fodboldkamp med Brøndby eller læser et dameblad.- Så kobler jeg helt af, forklarer hun.- Og jeg kommer nok ikke udenom, at jeg fra inderst til yderst også er en poptøs. Det må jeg nok indrømme. For hvis det er en rigtig god weekend, har jeg været til Nik & Jay koncert.

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.