Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Rasmus Jarlov om sin arbejdsløshed: Det var deprimerende

På egen krop som en af få folketingskandidater har den konservative Rasmus Jarlov oplevet at stå uden arbejde. Da det så værst ud, tog han en drastisk beslutning.

På egen krop som en af få folketingskandidater har den konservative Rasmus Jarlov oplevet at stå uden arbejde. Da det så værst ud, tog han en drastisk beslutning.
Rasmus Jarlov (K). Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix (arkiv).

POLITIK: Første dag som selvstændig endte i kaos.Efter seks måneder som arbejdsløs havde Rasmus Jarlov taget chancen og lejet en gammel bus. Planen var at køre turister rundt til seværdigheder som Kronborg Slot og Roskilde Domkirke.Og mens han sad i bussen og ventede på de første kunder, et lesbisk par fra San Francisco i USA, lyttede han til radio i 20 minutter.- Bussen var færdig og kunne ikke starte. Der var ikke mere strøm tilbage, fordi jeg havde hørt radio. Jeg måtte tilkalde vejhjælp, og turen blev forsinket, fortæller Rasmus Jarlov.Vi sidder på en cafe blot nogle få hundrede meter fra Christiansborg, hvor han efter valget håber på at blive en del af den konservative folketingsgruppeOg det er ikke tilfældigt, at vi mødes i hjertet af København, for i en årrække har Rasmus Jarlov gjort sig bemærket som konservativ lokalpolitiker.Som medlem af Københavns Borgerrepræsentation har han bl.a. vakt opsigt med sin modstand mod ungdomshuset og bekymringer over chikaner af danske jøder.På landsplan er han dog blandt de mindre kendte politikere.Og i modsætning til mange andre folketingskandidater har Rasmus Jarlov på egen krop oplevet at stå uden arbejde. Det skete efter det seneste folketingsvalg i 2011, hvor Det Konservative Folkeparti fik et katastrofevalg og gik fra 18 og ned til blot 8 mandater.Det kostede Rasmus Jarlov pladsen på Christiansborg, hvor han forinden havde siddet som suppleant i knap to år for partikollegaen Connie Hedegaard.

- Så gik jeg i et halvt års tid og vidste ikke, hvad jeg skulle, fortæller Rasmus Jarlov.Han trækker vejret dybt, retter blikket ned mod de foldede hænder på cafebordet og fortsætter:

- Der var ikke noget at stå op til, så jeg begyndte at få en dårlig døgnrytme og kom sent i seng. Det var meget frustrerende. Det blev jeg deprimeret af.Derfor tog Rasmus Jarlov, der er uddannet cand. merc. fra Handelshøjskolen i København, en drastisk beslutning.Efter seks uger på en køreskole i Brøndby erhvervede han sig et buskørekort.Af en vognmand lejede han en gammel bus, og han gik rundt til Københavns hoteller for at spørge efter gæster, der havde interesse i at blive kørt rundt til historiske kendingsmærker som Frederiksborg Slot, Kronborg Slot og Roskilde Domkirke.- På hotellerne lagde jeg en folder, som jeg havde lavet i Power Point. Det var meget primitivt, men jeg fik en lille forretning op at stå, fortæller han.- Det første år havde jeg godt nok underskud. Nogle gange kørte jeg rundt med blot en eller to gæster, men konceptet var levedygtigt, og i dag har jeg 10 ansatte og er på vej ind i fjerde sæson med firmaet.

Vil have en stram udlændingepolitikTuristfirmaet vil Rasmus Jarlov fortsætte med, hvis han vælges til Folketinget.Han ser gerne at få posten som de konservatives integrationsordfører, men den post, erkender han, vil formentlig gå til partikollegaen Naser Khader.Men det ændrer ikke ved, at Rasmus Jarlov fortsat et bekymret på vegne af dem, han betegner som unge mænd med mellemøstlig baggrund.- Alt for mange af de her unge mænd ender på bunden af det danske samfund som arbejdsløse, dårligt uddannede og bitre på det danske samfund, fordi de føler sig udstødte og marginaliserede. Og det med god grund, siger han og fortsætter:- Det er tragisk for dem selv, men det er også et samfundsproblem, vi skal tage alvorligt.Som folketingspolitiker vil Rasmus Jarlov således gå ind for en stram integrations- og udlændingepolitik. Det er ikke for at genere eller at dæmonisere nogen, understreger han. Derimod handler det om, at alle borgere skal være en del af det samme fællesskab:- Integration er en proces, der går langsomt. Den tager generationer og skal have tid. Derfor nytter det ikke noget, at man bliver ved med at forstørre et parallelsamfund ved hele tiden at tage flere ind. Så bliver problemerne bare større.

Bliver rundtosset af dagpengesystemetSom selvstændig med et voksende turistfirma har Rasmus Jarlov samtidig stærke holdninger til iværksætteri og dagpengesystemet.I dag er det alt for besværligt at etablere egen virksomhed, mener han. Listen af komplicerede regler skal barberes ned.Han oplever, hvordan dagpengesystemet gør det vanskeligt at finde sæsonarbejdere til de busser, han fem måneder om året kører rundt til turistattraktioner i hovedstadsområdet.- At være selvstændig har lært mig utrolig meget, siger han.- Og jeg tror, det er godt, at der findes politikere, der på egen krop har prøvet de her regler, man udsætter andre for. I stedet for at man som politiker betragter sig selv som sådan en observatør på samfundet, der sidder og skruer på nogle knapper. Så er det rart at prøve at være ham, der bliver skruet på, for det bliver man nogle gange ret rundtosset af.

Tag en chanceTo af valgkampens helt store temaer er økonomisk vækst og arbejdsløshed.Selv om Rasmus Jarlov var arbejdsløs i et halvt år, har han aldrig været på dagpenge.Men perioden som højtuddannet og arbejdsløs tænker han stadig tilbage på som frustrerende. Herhjemme findes i dag mere end 126.000 såkaldte fuldtidsledige, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.På spørgsmålet om, hvad ledige i dag kan gøre for at komme i job, lyder rådet fra Rasmus Jarlov:- Man skal tage det, man kan få. Som arbejdsløs akademiker tog jeg selv et buskørekort, for det er bedre at køre bus end at være arbejdsløs akademiker.

Han fortsætter:- Man skal tage den chance, man har, og hvis det man havde drømt om ikke bliver til noget, må man gøre noget andet.

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.