Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Peter Skaarup: Hvis mine børn stemte på Enhedslisten, skulle vi nok lige have en snak om dét

For DF-profilen betyder familielivet alt.

For DF-profilen betyder familielivet alt.
For Peter Skaarup (DF) spiller familien en afgørende rolle. Foto: Scanpis (arkiv).

POLITIK: I offentligheden er Dansk Folkepartis gruppeformand mest kendt for kontante udmeldinger om hårdere straffe til kriminelle, men privat er det familien, der betyder mest for den 50-årige politiker.Som far til i alt fire børn føler Peter Skaarup det ligefrem som en pligt at give livserfaringerne videre.

- De voksne ved jo så mange ting om livet, og som forældre burde vi egentlig skrive en bog om, hvad vi har lavet. Det skal vores børn jo have at vide, siger Peter Skaarup.

- For vi skal fortælle vores børn, hvad de skal passe på, hvad de skal huske og hvad de skal lære, så de kan klare sig i livet.

Flid, ordentlighed og frihedssyn

På sådan en ganske almindelig torsdag eftermiddag, da Jubii.dk fanger ham i telefonen, sidder han ikke på sit kontor på Christiansborg.I stedet går han rundt i hjemmet i Gentofte nord for København. Bare i nogle timer, fordi et af børnene har lagt sig syg.Fra et tidligere forhold har Peter Skaarup to børn i konfirmationsalderen, og med sin nuværende kone to yngre børn på 4 og 7 år.Men egentlig er han ikke meget for at tale offentligt om sine børn, som han omtaler som ”små guldklumper” for straks at rette sig selv:- De er nogle store guldklumper.

Peter Skaarup erkender dog, at med to indkomster og et hus i Gentofte, et af de mest velhavende områder i Danmark, kan virkeligheden i andre børnefamilier se anderledes ud.- Jeg kan helt få tårer i øjnene over at tænke på de familier, hvor der ikke er tilstrækkelig omsorg for børnene. For det kan jo ende galt, siger Peter Skaarup.- Ens opdragelse og opvækst er jo med til at præge livet på godt og ondt. Som en lille purk eller en lille pige har man ikke andet at referere til end det, man påvirkes af derhjemme.Når det gælder egen børneopdragelse læser gruppeformanden for landets nuværende tredjestørste parti dog ikke op af partiprogrammet derhjemme.I stedet skal børnene have lov til på egen hånd at forme et politisk ståsted:- Det, jeg prøver at give videre til mine børn, er flid, ordentlighed og et frihedssyn. At man har frihed under ansvar. Jeg prøver at fortælle dem om, hvor privilegerede vi er i Danmark i forhold til andre lande, og hvordan det er vigtigt at være stolt af.

På spørgsmålet om, hvad han ville sige til, hvis et af hans fire børn stemte på et parti i rød blok som f.eks. Enhedslisten, svarer han dog:

- Det kunne godt være, vi lige ville tage en diskussion om dét. Men jeg har det egentlig sådan, ligegyldigt om det er mine børn eller andre, at jeg tager mennesker, som de er. Der er noget godt alle i mennesker. Selv om de tilfældigvis kan komme til at stemme på Enhedslisten, kan de være lige så gode mennesker, som hvis de stemmer på Dansk Folkeparti eller Socialdemokraterne, siger han og fortsætter:- Selvfølgelig vil jeg under valgkampen gerne overbevise mine omgivelser, at Dansk Folkeparti er det rigtige parti, men det er mit arbejde. Familie er jo ikke et arbejde på den måde.

Kast dig ikke ned i sofaen efter arbejdeDet var i 1998, at Peter Skaarup trådte ind i Folketinget for første gang.Tre år tidligere var han med til at stifte Dansk Folkeparti, hvor han frem til 2012 var partiets næstformand.Med daglige møder, lovforslag og journalister i hælene kan han som andre arbejdende fædre genkende billedet af, hvordan overskuddet til børnene nogle gange kan halte.- Hvis man kommer hjem enormt forpustet og først skal til at lave mad kl. 17.30, så skal børnene jo lige pludselig i seng, og så når man ikke ret meget den dag. Det kender vi alle sammen, siger han.

- Men det er vigtigt, at børnene trods alt har så meget kontakt til forældrene som muligt, og at man ikke bare kaster sig ned i sofaen og bruger sin iPad, eller hvad man nu gør, når man kommer hjem.

Selv voksede Peter Skaarup op i Brabrand ved Aarhus og blev som barn ofte passet hjemme af sin mor, Birthe Skaarup, regnskabsfører og forhenværende folketingsmedlem for Dansk Folkeparti.Men som politiker erkender han, at det kan være svært at lovgive sig frem til mere tid til børnene.Samtidig peger han på forældres og bedsteforældres ansvar.- Vi har en tendens i Danmark til at leve i vores små kuber, fordi vi måske tror, at vi har god hjælp fra velfærdssamfundet med børnepasning og gode vilkår i skolerne med fritidsordninger, forklarer han.- Men der synes jeg, vi skal blive bedre til at hjælpe hinanden, så vi har mulighed for at være mere sammen med vores børn.

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.