Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Pelle Dragsted om voldelig fortid: Jeg fortryder flere ting

Som aktivist var Enhedslistens Pelle Dragsted i sammenstød med nazister og skinheads. I dag er han far til to børn og tager afstand til fortiden.

Som aktivist var Enhedslistens Pelle Dragsted i sammenstød med nazister og skinheads. I dag er han far til to børn og tager afstand til fortiden.
Pelle Dragsted, Enhedslisten. Foto: Scanpix (arkiv).

POLITIK: Bag rattet i den røde Volvo på Hundige Strandvej i Greve trådte nazilederen Jonni Hansen gaspedalen i bund, svingede tværs over vejbanen, op på fortovet og i direkte ind i omkring 20 hætteklædte aktivister.- Jeg har stadig et ar, siger Pelle Dragsted, bøjer hovedet og peger med en finger over højre øje.- Jeg så bilen køre mod mig, og andet kan jeg ikke huske. Jeg var bevidstløs i 10 minutter, fik et hul i hovedet, men ellers skete der ikke noget alvorligt.Aret over øjet står i dag tilbage som et synligt minde om Pelle Dragsted politiske fortid.Som aktivist på den yderste venstrefløj var han blandt gruppen af unge hætteklædte hærværksmænd, der en decemberdag i 1999 var i Greve med en motorsav for at save nazileder Jonni Hansens plankeværk i stykker.Men at gå til ekstremerne for sin politiske overbevisning hører fortiden til for 40-årige Pelle Dragsted, der nu stiller op til Folketinget for Enhedslisten. Det fortæller han, da vi mødes på et af Enhedslistens kontorer på Christiansborg.Kontoret har vi lånt, for selv om han gennem en årrække har været rådgiver for partiet, har han ikke eget skrivebord. Men det vil han få, når han efter valget sandsynligvis vælges ind i folketingsgruppen.Og den aktivistiske fortid lægger han i dag afstand til. I hvert fald til metoderne, som han beskriver som ekstreme og udemokratiske.Op gennem 90’erne oplevede han således flere slagsmål med autonome, antifacister og besættere på den ene side, og nazister og skinheads på den anden. Det kan han undre sig over, når han ser tilbage.- Det skete nogle voldsomme ting i min ungdom som gjorde, at jeg fik nogle radikale holdninger. Og i dag er der meget af det, jeg fortryder, fortæller Pelle Dragsted.- Noget af det, der satte gang i radikaliseringen var brevbomben i Søllerødgade på Nørrebro, hvor en ung mand fik sprunget hovedet af. Bomben var formentlig fra nazistiske grupper, men sagen blev aldrig opklaret. Vores opfattelse var, at politiet ikke gjorde nok. Og derfor tog vi sagen i egen hånd.

Anholdt af politiet flere gangeSom ung mand med politisk blod på tanden meldte Pelle Dragsted sig ind i Danmarks Kommunistiske Ungdom (DKU).Da DKU lukkede i 1990, trådte han ind i miljøet omkring Ungdomshuset og blev medlem af Antifascistisk Aktion (AFA). Herefter begyndte slagsmålene med nazisterne og den øvrige yderste højrefløj.Som aktiv i AFA blev Pelle Dragsted flere gange anholdt af politiet. I 1994 med køller og andre våben i en bus på vej mod Jonni hansens hjem i Greve.Og fire år senere blev han dømt for hærværk mod Sandholmlejren.- Vores forklaringen på metoderne var dengang, at det jo var selvtægt fra vores side, siger Pelle Dragsted om tiden i AFA.- Men i dag synes jeg, at det er forkert. Jeg tror ikke på, at voldelig ekstremisme på højrefløjen kan bekæmpes med vold den anden vej. Selv hvis man kan, er det stadig forkert.Har boet i kollektiv hele sit voksenliv

Som politisk rådgiver for Enhedslisten er Pelle Dragsted ofte blevet omtalt som den mest indflydelsesrige ikkevalgte politiker på venstrefløjen.Når han de seneste år samtidig er sprunget ud som debattør i aviser og tv, regnes han som et af Enhedslistens sikre kort under valgkampen.Og når han ikke debattør, rådgiver eller folketingskandidat, er han kollektivist.I hele sit voksenliv har han boet i kollektiv.Sammen med kæresten og parrets to børn på 10 og 13 år bor han i en 600 kvadratmeter stor villa på Frederiksberg med to øvrige familier og en single.- Det er et rigtigt kollektiv på den måde, at vi spiser sammen hver dag og skiftes til at lave mad. Det frigiver tid til børnene, og det betyder også, at jeg nogle gange kan blive i længere tid på arbejde, fortæller han.- Når man alligevel skal ud og købe ind og vaske gryden op efter aftensmad, giver det nogle stordriftsfordele. Men det er også en udfordring at bo i kollektiv med sine børn. Det kræver, at alle voksne har nogenlunde samme værdier i forhold til børneopdragelse. Hvis nogle af de andre forældre eksempelvis talte grimt til deres børn, ville det nok være rigtig svær for mig.

Var med til at modernisere EnhedslistenMed valgkampen træder Pelle Dragsted nu for alvor ud af skyggen som taleskriver, talknuser og politisk rådgiver i Enhedslisten.

Partiet kender han til bunds. Ikke mindst fordi han efter valgnederlaget i 2007, der resulterede i skuffende 4 mandater, var en af de bærende kræfter i Enhedslistens såkaldte modernisering.- Vi fandt ud af, at folk opfattede os som et parti, der var ekstremt på nogle områder og som ikke gik efter politisk indflydelse. Den opfattelse delte vi ikke, og derfor satte vi et målrettet arbejde i gang, forklarer han.Det målrettede arbejde omfattede alt fra en finpudsning af Enhedslistens principprogram til en ny grafisk identitet og udnævnelsen af Johanne Schmidt-Nielsen som ansigtet udadtil.Efter valget håber Pelle Dragsted selv på at blive en af partiets ansigter. Den politiske drivkraft er fællesskabet.

- Jeg synes, at alt i vores historie viser, at stærke fællesskaber giver os frihed. Frihed til at sige fra over for en arbejdsgiver, frihed til at tage en uddannelse med et stærkt SU-system og sådan kunne jeg fortsætte. For vi er trygge, når vi ved, at der findes en socialt sikkerhedsnet, der kan gribe os, siger han.- Når vi eksempelvis forringer dagpengesystemet, bliver det farligt at være arbejdsløs. Det gør os utrygge, og det betyder også, at vi til lønforhandling med vores arbejdsgiver tager til takke med langt mindre.

Var firkantet i sine holdningerRejsen som aktiv i AFA med voldelige sammenstød, hærværk og anholdelser til folketingskandidat, har for Pelle Dragsted været lang.Det var især mødet med hans nuværende kone, der også er mor til hans to børn, der fik ham til at ændre kurs. Hun var skeptisk over for Pelle Dragsted aktiviteter i AFA.- Jeg tror det gælder for mange radikale ungdomsmiljøer, at når der ikke er nogen der kradser i overfladen og stiller kritiske spørgsmål, går man rundt i et lukket miljø og blot bekræfter hinandens holdninger, siger han og fortsætter:- Men på et tidspunkt starter du på en uddannelse, du får børn og skal til møde i forældrebestyrelsen nede i børnehaven. Pludselig bliver du konfronteret med dine holdninger og handlinger, hvor folk siger, ‘hvad fanden mener du?’ Du opdager pludselig, at din argumentation ikke holder hele vejen.Når han i dag skal forholde sig til, hvordan han undervejs i livet kunne få et andet syn på de ekstreme metoder, som han tidligere så som nødvendige, rømmer han sig, tager en kort pause og svarer så:

- Jeg vil sige det på den måde, at jeg er blevet meget opmærksom på tvivlens nådegave. Jeg er meget skeptisk over for folk som er sikre på, at de har ret. Jeg vender og drejer altid mine og Enhedslistens synspunkter, siger han og fortsætter:- Evnen til kritisk reflektion over egne synspunkter, og evnen til at ændre holdninger, betyder i hvert fald utrolig meget for mig i dag. Det tror jeg skyldes, at jeg tidligere i mit liv har været alt for firkantet i mine holdninger.

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.