Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Modige Trine Pertou Mach bryder med stress-tabu: Jeg har været nede og kysse gulvet

Livet som både karriere- og familiemenneske blev for meget for SF’s Trine Pertou Mach. I dag er hun videre og peger på bl.a. arbejdsgivernes ansvar som nøglen til et liv i balance.

Livet som både karriere- og familiemenneske blev for meget for SF’s Trine Pertou Mach. I dag er hun videre og peger på bl.a. arbejdsgivernes ansvar som nøglen til et liv i balance.
Foto: Privat.

POLITIK: De færreste vil tale om det i fuld offentlighed, men Trine Pertou Mach prikker hul på emnet, da vi taler om, hvordan et travlt arbejdsliv kan balanceres med familien.

- Jeg har været nede og kysse gulvet med stress, siger hun.

- Og jeg kender flere andre, der har oplevet det samme. Men desværre er der nogle, der aldrig kommer ordentligt tilbage til hverken dem selv eller deres arbejdsliv. Den pris synes jeg ingen mennesker skal betale. Heller ikke deres børn.

Trine Pertou Mach er spidskandidat for Socialistisk Folkeparti (SF), og med et årelangt og stærkt engagement i udviklingspolitik, ophold i udlandet og i dag seks ordførerskaber for sit parti, har hun i en alder af 45 år et CV, der er længere end de flestes.

Tiden som stresset er dog for længst overstået for Trine Pertou Mach, der ikke ønsker at gå i nærmere detaljer.

Hun vil dog gerne fortælle, at hun for år tilbage blev sygemeldt. Det blev en vigtig brik i vejen tilbage til arbejdsmarkedet, hvor hun i dag føler sig rustet til at opfange stressens faresignaler.

- Det sker jo nogle ting i kroppen, når man rammes af stress. Derfor kan det for nogle være nødvendigt at gå i terapi, og ellers kræver det, at man får opbakning fra sit netværk, siger Trine Pertou Mach.- Man kan jo blive så syg, at man dårligt nok kan håndtere sig selv, og der kan typisk være en halv indlæggelse forbundet med det. Det skete heldigvis ikke for mig, men når man står der med stress og desuden har børn, der er totalt afhængige af, at man fungerer, så er man bare nødt til at håndtere situationen, og fokusere sin energi på børnene.

Samtidig peger Trine Pertou Mach på arbejdsgivernes ansvar.

- Ude på arbejdspladserne burde vi være meget bedre til at opdage stressramte medarbejdere og kollegaer, og samtidig give dem rum til, at de ikke rammer muren sådan for alvor. Og i virkeligheden synes jeg, at det er et af de helt store samfundsmæssige problemer, hvor løsningen ikke kun skal findes af Christiansborg, men også af fagforeninger og arbejdsgivere, siger hun.

- Da jeg eksempelvis havde arbejde som kommunal konsulent, hvor jeg hjalp med at skrive børne- og ungepolitik, havde jeg en forbilledlig chef. Hun var optaget af, at vores arbejdsliv skulle være i balance med familien i form af bl.a. ugentlige hjemmearbejdsdage. Der har jeg været heldig, men havde jeg været sygeplejerske, havde det nok set anderledes ud.

Opvækst tændte interessen for politik

Trine Pertou Mach er uddannet cand. scient. pol. fra Aarhus Universitet.

Hun bor i København med sin mand og er mor til tre piger på seks, syv og 19 år, hvoraf den ældste er en såkaldt bonusdatter.Tidligere har hun været forkvinde for ngo’en Mellemfolkeligt Samvirke (MS) samt talsperson for den EU-kritiske og i dag opløste Junibevægelsen.

Og i SF begyndte karrieren for alvor, da hun i 2006 blev medlem af partiets hovedbestyrelse.

Interessen sociale forhold og politik opstod allerede under opvæksten.

Det var i landsbyen Bredal nordøst for Vejle, at hun som barn læste stakkevis af bøger, gik til klaverundervisning, legede på markerne og hver sommer spillede udendørs håndbold.

- Min mor var hospitalslaborant, og min far var folkeskolelærer. Han havde en vennekreds, hvor der var mange pædagoger, socialrådgivere, psykologer og præster. Og når de voksne holdt middage, hvor min søster og jeg sad med, gik diskussionen ofte på udsatte børn, fordi det var en problemstilling, de sad med til daglig, fortæller Trine Pertou Mach.

- Over middagsbordet fik jeg lov til at blande mig i alt, hvad jeg ikke havde af viden på det tidspunkt. Og samtidig sad jeg med kæmpestore ører og bare lyttede. Der er ikke ingen tvivl om, at det er en stor del af forklaringen på, hvorfor jeg senere blev socialt og politisk bevidst.

Blev rystet over et nyt DanmarkEfter knap fem år i udlandet, først som politisk medarbejder i EU-Parlamentet i Bruxelles i Belgien og dernæst som rådgiver for EU-Kommissionen i Kairo i Egypten, vendte Trine Pertou Mach i 2003 tilbage til Danmark.

Det var under den såkaldte VKO-regering med Anders Fogh Rasmussen (V) som statsminister, hvor diskussionen om terror, krigen i Irak og stramninger på udlændingeområdet dominerede den politiske dagsorden.

- Jeg blev rystet over, hvordan Danmark var på en anden måde, end jeg huskede. Og så tænkte jeg, at jeg ikke kunne nøjes med at diskutere international politik og solidaritet. Jeg måtte også kaste mig ind i kampen for Danmark, og så meldte jeg mig ind i SF, fortæller hun.

- Jeg har altid været bevidst om, at jeg hørte til på venstrefløjen, men indtil da havde jeg ikke haft lyst til at være partipolitisk aktiv, bl.a. fordi det var svært for mig at vælge, hvilket parti jeg egentlig havde lyst til. Men efter jeg kom hjem fra Kairo, måtte jeg bare gøre noget.

Efter i to omgange at være stedfortrædende folketingsmedlem for daværende SF’er Ida Auken, i dag Socialdemokraterne, afløste Trine Pertou Mach i 2013 daværende partiformand Villy Søvndal. På grund af hjerteproblemer sagde han i december samme år farvel til både Folketinget og posten som udenrigsminister.

Året forinden havde Trine Pertou Mach ellers nedlagt sit folketingskandidatur, fordi hun var uenig med Villy Søvndals politiske linje.Og i en overgang, mens formandsposten var ledig, blev Trine Pertou Mach tilmed sat i forbindelse med partiets formandskab, men det takkede hun nej til, hvorefter Annette Vilhelmsen blev formand.Med en ny linje for SF, kunne Trine Pertou Mach igen se sig som folketingsmedlem for partiet, og i dag har hun i alt seks ordførerskaber, herunder bl.a. for social- og familieområdet.

Men det er især udviklingsspørgsmål, der optager politikeren Trine Pertou Mach.

- Nogle vil måske have svært ved at se en rød tråd i mit CV, men den internationale dimension har været en styrepind for mig. På Aarhus Universitet skrev jeg speciale om menneskerettigheder og demokratisering, og det er bare det, jeg altid gerne har villet, fortæller hun.

- Så fik jeg arbejde i EU-Parlamentet, og det blev for alvor til den store scene, da jeg flyttede til Kairo i Egypten ligeledes for EU. Og derfra blev det ngo’erne, der for mig blev et naturligt sted at være, siger hun som sit senere arbejde for Mellemfolkeligt Samvirke såvel som Institut for Menneskerettigheder.

Længes efter udlandet

Selv om Trine Pertou Mach med den aktuelle valgkamp forestiller sig en karriere i dansk politik de næste mange år frem, længes hun ofte efter det store udland. Det sker en gang om ugen, fortæller hun.

Det er især hendes tre år i Egyptens hovedstad Kairo, hun tænker tilbage på med stor glæde.

- Jeg elskede det, siger hun uden tøven.- Egypten er et fantastisk land med en stor åbenhed og humor. Det var det i hvert fald dengang, men i dag er tingene nok væsentligt anderledes.Opvæksten i Bredal beskriver hun også med varme følelser.- Forudsætningen for at skabe et godt voksenliv er jo, at man har haft et godt børneliv, siger hun og fortsætter:- Og selv havde jeg det bedste børneliv, man overhovedet kan få.

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.