Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Mette Gjerskov: Børn og kæledyr ”holder ikke en meter”

Arrigskab fik Mette Gjerskov (S) ind i politik. Og når hun ikke rejser verden rundt, bor hun i fredelige Gundsømagle med sin mor og to brødre.

Arrigskab fik Mette Gjerskov (S) ind i politik. Og når hun ikke rejser verden rundt, bor hun i fredelige Gundsømagle med sin mor og to brødre.
Mette Gjerskov (S). Foto: Scanpix (arkiv).

POLITIK: Der findes mennesker, der uden at skænke det en tanke efter et telefonopkald stille og roligt lægger røret på plads. Og så findes der dem, der ligefrem smækker telefonrøret på.Socialdemokraternes Mette Gjerskov hører til sidstnævnte kategori, da hun på sit kontor på Christiansborg udstikker en kortfattet ordre til en sekretær i den anden ende.Som formand for Udenrigspolitisk Nævn har hun travlt.Arbejdsdagen begynder hver morgen omkring kl. 5.00 foran computeren, inden hun tager bilen mod Christiansborg. På sit kontor tager hun jævnligt imod ambassadører, hun rejser verden rundt, og til enhver tid er hun kodet ind på mobilen hos Danmarks udenrigs- og forsvarsminister.Formandsposten med udsigt til den store verden står dog i kontrast til livet på Dyssegården uden for landsbyen Gundsømagle nær Roskilde.Her bor hun med sin mor og to brødre på samme gård, hvor hun voksede op.En skilsmisse for 10 år siden fik hende til at vende tilbage. Og med hjælp fra familien murede hun på Dyssegården sit eget hus op fra grunden.

- Vi har et stærkt sammenhold i familien, fortæller hun.

- Jeg bor jo alene i mit hus, men på gården er de altid i nærheden. Eksempelvis bor jeg dør om dør med min mor. Hun har lige brækket skulderen, og så er det rart og trygt, at jeg hurtigt kan gå ind og høre, hvordan det går.

På Dyssegården, der drives som en juletræsplantage og derfor hver december er fyldt op med familier på jagt efter et juletræ, har Mette Gjerskov stor glæde af sine brødres børn.

Familien betyder “ufatteligt meget”, fortæller hun, men selv har hun ikke sat børn i verden.- Jeg har aldrig haft den der trang til at få børn. Jeg ser børn som et stort ansvar. Det vil sige, at når man sætter børn i verden, skal man også ville det. Og den trang har jeg altså ikke haft, siger hun.- Og det ville heller ikke hænge sammen med det job, jeg har nu. Det ville min samvittighed ikke kunne holde til. Af samme grund har jeg heller ikke dyr. Det der med at tage hjem hver dag kl. 16.00 for at lufte hunden, det holder ikke en meter i mit liv.

Øver sig på at være direkte

Fra Dyssegården, der ligger midt i det åbne landskab, følger Mette Gjerskov årstidernes skiften.Uglen, rovfuglene og de mange mus, der bor i juletræsplantagen, får også hendes opmærksomhed. Og det er ikke helt tilfældigt.Mette Gjerskov er uddannet agronom fra Lanbohøjskolen i København. Herefter blev hun ansat som fuldmægtig i Fødevareministeriet, hvor hun 16 år senere, i 2011, blev minister.

Men det blev ikke politik om fødevarer, der for alvor gjorde hende kendt i den brede offentlighed. Derimod blev det en rygekabine.Som minister for fødevarer, landbrug og fiskeri havnede hun 2011 i en mediestorm for at lade skatteyderne betale en rygekabine til knap 34.000 kroner, så hun kunne ryge i ministeriet.Efter kritikken valgte Mette Gjerskov at betale for rygekabinen af egen lomme.Da sagen stod på sit højeste, blev hun i flere medier omtalt som en åbenmundet politiker der gik egne veje. Beskrivelsen er ikke helt ved siden af, erkender hun.

- Politik handler i høj grad om at kommunikere. Så hvad hjælper det, hvis folk ikke fatter, hvad jeg snakker om? Jeg øver mig faktisk i at sige tingene så lige ud som muligt, i stedet for at falde i en akademisk skyttegrav, der handler om at tale i lange sætninger

Meldte sig ind i arrigskabMette Gjerskov er en grøn politiker i rød blok. Og måske derfor var hun på Svend Aukens hold, da formandsopgøret i Socialdemokratiet rasede tilbage i 1992.Opgøret fulgte hun på sidelinjen hjemme hos forældrene på Dyssegården.På tv så hun, hvordan daværende partiformand Svend Auken blev væltet af posten af den senere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.Det fik hende til at råbe af fjernsynet.

- I dag holder jeg vældig meget af Poul Nyrup, forklarer hun.- Men under formandsopgøret syntes jeg det var urimeligt, at Svend Auken ikke kunne fortsætte som formand. Han var en politiker med følelserne uden på tøjet, og det fik nogle til at mene, at han manglede troværdighed. Men jeg kan godt lide politikere, man kan mærke, hvor man har. Så jeg sad og hidsede mig op i køkkenet hjemme hos mine forældre, og i ren arrigskab meldte jeg mig ind i partiet.I dag er Mette Gjerskov et højtplaceret medlem af den socialdemokratiske folketingsgruppe. Og tilfældet ville, at hun nu sidder i Svend Aukens gamle kontor.- Det er sejt, konstaterer hun.- For Svend betød ikke kun noget for mig, men også meget for vores parti. Han kunne inspirere. Havde jeg nogle medarbejdere, der var lidt sløve i forhold til klima og natur, sendte jeg dem herned til Svends kontor. Så gav han dem det, jeg kaldte ‘en dosis Svend’. Efter 10 minutter med hans engagement, kunne folk godt se, at vi skulle have noget bedre natur i Danmark.

Behøver ikke at være ministerUnder valgkampen vil Mette Gjerskov fokusere på emner som økonomisk fremgang, lavere kriminalitet og faldende arbejdsløshed blandt unge.Men inderst inde “banker” hendes hjerte for naturen, forklarer hun.Hun er opstillet i Roskilde, og under valgkampen vil hun derfor også tage fat på lokale udfordringer med natur og miljø.- Jeg er eksempelvis optaget af spørgsmålet om atomaffaldet fra Risø og hvordan vi udvikler vores nye nationalpark ‘Skjoldungelandet’, forklarer hun.Lokalpolitik er dog sjældent på dagsordenen, når hun som formand sidder for bordenden i Udenrigspolitisk Nævn. Her handler det i stedet om de store udenrigspolitiske linjer som bådflygtninge i middelhavet eller krigen i Syrien.På spørgsmålet om, hvorvidt hun kan se sig selv som udenrigsminister efter valget, svarer hun:- Det ved jeg ikke. Det bestemmer statsministeren. Og der er egentlig mange ting, jeg godt kunne tænke mig, men det behøver ikke at være minister, siger hun og fortsætter:- Men udenrigspolitik er fantastisk spændende. Miljø ligger også mit hjerte nært. Og når vi kommer over på den anden side af valget, skal der også findes en løsning på dagpengeområdet. Det kunne også være spændende.Hun pludselig hæver stemmen og udbryder:- Altså der er stort set ikke noget politik, der ikke er spændende. Man kan jo simpelthen ikke stoppe.Og tilføjer:- Tiden er gået.

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.