Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Grådkvalt blev hun på et sekund landskendt: Nu taler Lisbeth Bech Poulsen ud

En omstridt skatteaftale fik Lisbeth Bech Poulsen (SF) til at tvivle på sin politiske karriere. I dag mener hun, at sagen har hærdet hende.

En omstridt skatteaftale fik Lisbeth Bech Poulsen (SF) til at tvivle på sin politiske karriere. I dag mener hun, at sagen har hærdet hende.
Lisbeth Bech Poulsen (SF). Foto: Torben Hansen Torben Hansen (arkiv).

POLITIK: Grådkvalt og med våde øjne trådte hun ud af SF’s gruppeværelse på Christiansborg og direkte ind i danskernes bevidsthedDet var hånd i hånd med partiets gruppeformand, og med pressechefens arm om livet, at Lisbeth Bech Poulsen erklærede, at hun nu ville stemme for regeringens skatteaftale med Venstre og De Konservative.- Jeg har indset, at hvis jeg ikke stemmer for, så kan jeg ikke være SF’er, fortalte hun bevæget og omsluttet af en ring af journalister.Den opsigtsvækkende scene efter det to timer lange gruppemøde tilbage i sommeren 2012 hænger fortsat ved, erkender den i dag 32-årige SF-politiker Lisbeth Bech Poulsen.- Jeg havde det helt vildt dårligt, fortæller hun om sagen, der øjeblikkeligt forvandlede hende fra en relativt ukendt folketingspolitiker til danmarkskendt.- Nu græd jeg ikke, da jeg stod uden på gangen, men det var ret tydeligt, at jeg var berørt. Jeg tror bare, at det var en eller anden skuffelse. Det var noget idealisme, der brast.

En grænseoverskridende oplevelseDen 28 sider lange skatteaftale, der i sommeren for tre år siden gjorde rigtig ondt i Lisbeth Bech Poulsens indre politiske idealisme, omfattede bl.a. skattenedsættelse på arbejde og en forhøjelse af topskatten.

Aftalen blev af flere betegnet som historisk, fordi den gik på tværs af folketingssalen på et så følsomt politisk område som skat.Hos Lisbeth Bech Poulsen var det imidlertid vrede og tristhed, der fyldte mest, da SF som daværende regeringsparti besluttede at stemme for.

- Jeg tænkte ‘ej, er det virkelig sådan det skal være, og er det den slags kompromisser man skal leve med, når man sidder i regering?’ Man kan måske sige, at dér blev min politiske jomfruelighed taget.Efterfølgende overvejede hun helt at forlade politik på i hvert fald regeringsniveau. Og den omstridte skatteaftale gjorde tilsyneladende også ondt på vælgerne. Ifølge meningsmålingerne sendte de en lussing af sted til et i forvejen trængt SF.Men prognoser og tørre tal var ikke Lisbeth Bech Poulsen største bekymring i minutterne efter hun trådte ud til pressen foran gruppeværelset på Christiansborg:- Det var ekstremt grænseoverskridende at komme ud til sådan en mur af journalister og bare være lidt i sine følelsers vold. Det er det mest grænseoverskridende jeg nogensinde har prøvet, siger hun og fortsætter:- Men det var kun én vej ud af gruppelokalet, så på et eller andet tidspunkt skulle vi ud.

Stædighed hører til familienAt være i sine følelsers vold er ikke uvant for Lisbeth Bech Poulsen, der med en søster og to såkaldte papbrødre voksede op i Sønderborg tæt ved den tyske grænse.I hvert fald beskriver hun sig selv som både temperamentsfuld og stædig.- Det er karaktertræk, der ligger til flere i min familie. Min søster har det også. Det er noget med at holde på sin ret og ikke altid tage et nej for gode varer.Da hun var fem år, blev forældrene skilt, og med sin mor og søster flyttede hun til en boligblok i Sønderborg.- Nogle af de drenge, der boede i blokken, var nogle rødder. Min søster og jeg var små lyshårede piger, og vi blev nødt til at være seje for ikke at blive mobbet eller drillet, erindrer hun.- Det er sket en gang eller to, at min søster og jeg simpelthen var i slagsmål med de der drenge og vi fik en blodtud.Stædigheden fra barndommen har hun taget med sig ind i politik. Hun ser den som en fordel, for den er brændstoffet, der gør hende til en politisk fighter.Men stædigheden kan også tage overhånd, erkender hun:- Efter et stykke tid i politik finder man ud af, hvor langt man kan gå med at blive ved med at kræve de ting, man nu arbejder for på vegne af sit parti, og hvornår man overskrider en grænse og taber det hele på gulvet. Det er jo en grænse, man skal finde.

Blev hærdet af skattesagI januar 2014 blev Lisbeth Bech Poulsen en af hovedpersonerne i et nyt og internt drama i SF.Da partiet stemte ja til at sælge 19 procent af aktierne i energiselskabet DONG til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, så hun sig nødsaget til at trække sig som politisk ordfører og finansordfører.Som følge af sagen med DONG trådte SF kort efter ud af regeringen, og Annette Vilhelmsen forlod formandsposten.

På trods af sagen er Lisbeth Bech Poulsen i dag ordfører for bl.a. skatteområdet, men under valgkampen vil hun især fokusere på klassiske SF-temaer som grøn energi og social retfærdighed.

Skatteaftalen, der for tre år siden fik bølgerne til at gå højt under det berømte gruppemøde i SF, ser hun tilbage på som en sag, der vil følge hende resten af livet.- Nu er den en del af min historie. Jeg kan jo ikke lavet det om eller gøre noget ved det, siger hun.- Og efterfølgende har jeg syntes, at det var lidt ærgerligt, at ingen har troet på, at jeg under gruppemødet ikke bare fik skældud flere timer i træk. Men selvfølgelig var der under mødet en diskussion om, hvad man kan tillade sig at gøre som folketingsmedlem, når man også er en del af en gruppe.At hun efter mødet og foran journalisterne var bevæget, betegner hun som en idealisme, der kom ud på en lidt rodet facon.- Men det er også fordi, at jeg som politiker ikke bare er ligeglad og kun sidder på Christiansborg for den fede hyre.Samtidig mener hun, at oplevelsen har gjort hende til en stærkere politiker:- Det var ikke rart på den måde at vise en så personlig side af sig selv, men jeg tror også, at jeg er blevet lidt hærdet af det. Men jeg håber ikke, at jeg er blevet alt for hærdet, for man skal også have sine følelser med. Man skal brænde, for det man gør.

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.