Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Astrid Krag om sin ministertid: Jeg blev misforstået

Selv om hun er blandt de yngste folketingskandidater, brænder socialdemokraternes Astrid Krag for de ældre.

Selv om hun er blandt de yngste folketingskandidater, brænder socialdemokraternes Astrid Krag for de ældre.
Foto: Privat.

POLITIK: Misforståelser var der nok af, da hun som sundhedsminister var på flere officielle udlandsrejser:

- Modtagelserne gik ofte hen og hilste på min departementschef, for de var sikre på, at det var ham, og ikke mig, der var minister, husker Astrid Krag.- Men når vi fik opklaret misforståelsen, opførte de sig lige så respektfuldt som med en ældre minister.Lige siden hun som 24-årig blev medlem af Folketinget, har alder været et tema i Astrid Krags politiske liv. Både hendes egen og relativt unge af slagsen, men også fordi hun siden karrierens start har været optaget af ældreplejen.Karrieren begyndte i SF, men i dag er hun socialdemokrat og ordfører på skatte- og ældreområdet.Nu stiller hun op til valg for fjerde gang, og med sine 32 år er hun fortsat blandt de unge kandidater.- I politik har jeg altid været en af de yngste, fortæller hun.- Da jeg eksempelvis var sundhedsminister og sad for bordenden, når der skulle forhandles, var jeg 29 år og højgravid med mit andet barn. Og samtidig havde Danmark formandskabet for EU. Så til rådsmøderne sad jeg med europæiske ministre, der var på alder med mine forældre og bedsteforældre.Selv om hendes unge alder i nogle tilfælde har skabt misforståelser, kan Astrid Krag se store fordele ved at arbejde sammen med ældre generationer.- Det giver da helt klart noget at have erfaringen og historien med sig. Jeg kan jo ikke huske lægekonflikten i 1987, hvor jeg kun var 5 år. Men i sundhedsministeriet kunne min departementschef, der er på alder med min far, fortælle om, hvordan man dengang håndterede sagen politisk, fortæller hun.

- I det tilfælde var en meget erfaren departementschef og en ung minister et rigtig godt match.

Ung og optaget af ældreområdet

Astrid Krag var blot 18 år, da hun første gang stillede op til Folketinget. Det var dengang for SF, men hun blev ikke valgt ind.Mere end et årti senere, da SF’s Villy Søvndal i 2012 annoncerede, at han trak sig som formand, pegede flere nu på Astrid Krag som partiets unge håb.Hun meldte sig på banen som kandidat til formandsposten, men under en såkaldt urafstemning tabte hun til den i offentligheden ukendte Annette Vilhelmsen.Blandt kritikerne internt i SF lød det, at Astrid Krag var en alt for ung formandskandidat, og samtidig blev hun beskyldt for at være for højreorienteret.Med Annette Vilhelmsen i formandsstolen valgt SF imidlertid at træde ud af regeringen 30. januar 2014. Samme dag skiftede Astrid Krag parti til Socialdemokraterne.Og det er ikke tilfældigt, at hun nu med Helle Thorning-Schmidt (S) som politisk leder har ældreområdet som ordførerskab.- Jeg har været ældreordfører, siden jeg i 2007 blev valgt ind i Folketinget første gang for SF. Og særligt da jeg var i 20’erne fik jeg ofte spørgsmålet ’hvorfor pokker er du ældreordfører, når du er så ung’?, siger Astrid Krag.- Men da jeg dengang blev valgt ind, arbejdede jeg i ældreplejen, og jeg har også haft et studiejob på Social- og Sundhedsskolen.

I årenes løb har Astrid Krag som politiker besøgt flere ældreråd og set flere plejecentre indefra end så mange andre.Efter eget udsagn møder hun de ældre generationer med en respekt for, at de har levet et langt liv. Er man lidt grå i toppen, i modsætning til en ung politiker, er man også den, der har bedst forstand på ældreområdet, mener hun.- Men jeg oplever egentlig også, at folk er glade for, at der også findes yngre mennesker, der er dybt optaget af de forhold der venter, når man bliver gammel i Danmark.

Familielivet givet et andet perspektiv

Når Astrid Krag ikke er optaget af ældres ve og vel, handler det om børnene på 3 og 6 år.Hverdagslivet med skoletasker der skal pakkes, og madpakker der skal smøres, ser hun blot som en styrke, når hendes arbejdsplads hedder Christiansborg.- I hvert fald hver anden morgen kan man se mig trække af sted med lillebror i cykelstolen og storesøster på sadlen og så ned at aflevere i skolen og i børnehaven. Og bagefter cykler jeg så ind på Christiansborg, fortæller hun.- På den måde ligner mit familieliv mange andre småbørnsfamiliers, hvor man til enhver tid kan lægge sig ned og tage en lur. Selv om det er hårdt arbejde at få hverdagen til at hænge sammen med små børn, er det også fantastisk.Astrid Krags egen opvækst fandt sted i Tørring nær Vejle, men i dag bor hun på Amager med sin mand og børn i 10 minutters cykelafstand fra Christiansborg.Hendes mand er også kendt i offentligheden. Han hedder Andreas Seebach og er rapper og musiker under kunstnernavnet ‘AndyOp’.

- Med sit erhverv har min mand en stor frihed, og det er jo noget helt andet end min politiske hverdag. Lige i denne uge er han for eksempel på turné i Jylland, og det kræver lidt ekstra af både mig, min familie og resten af netværket, men i andre måneder kan han jo tage over. Vores børn har aldrig prøvet andet, og det tror jeg egentlig er meget vigtigt.

Vil fokusere på sundhed og ældre

Under valgkampen har Astrid Krag forsøgt at sætte fokus på især ældre- og sundhedsområdet. Eksempelvis når det gælder det gule sygesikringskort, som hun mener ikke må skiftes ud med brugerbetaling og dankort i forhold til behandling og indlæggelser hos læger og på landets sygehuse.

- Samtidig skal vi også blive ved med at have en værdig ældrepleje, hvor vi i fællesskab tager os af hinanden, når vi alle bliver ældre, tilføjer hun.Med tre dage tilbage til valget, ser Socialdemokraterne ud til at blive det største parti ifølge flere meningsmålinger.Når Astrid Krag på samme tid er en af partiets spidskandidater, er hun så godt som sikret en plads i folketingssalen.Og var hun tilbage i 2007 ikke blevet valgt ind, efter at hendes første forsøg i 2001 mislykkedes, ville hun stadig være politisk aktiv, men blot i sin fritid:- Det tror jeg gælder både for mig som politiker, men også for min mand som musiker. Vi er så heldige, at vi lever af det, som også er vores passion.

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.