Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Tobaksprofessor advarer: Snus skader hjernen

Men modsat rygning findes endnu ikke nogen specifikke tilbud eller præparater til at stoppe med snus og tyggetobak, så det kræver afledning og opbakning.

Men modsat rygning findes endnu ikke nogen specifikke tilbud eller præparater til at stoppe med snus og tyggetobak, så det kræver afledning og opbakning.

Snus og tyggetobak overgår nu cigaretter blandt unge mænd på gymnasierne.

På fem år er andelen mere end femdoblet, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

11 procent af de unge mænd bruger snus hver dag. Til sammenligning ryger cirka ni procent.

Det vækker bekymring hos Statens Institut for Folkesundhed, Kræftens Bekæmpelse og hos overlæge Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse.

- Hjernen først er færdigudviklet omkring 25-års alderen, og den umodne hjerne tåler ikke nikotin, advarer hun.

Undersøgelser peger på alvorlige langtidskonsekvenser, som risiko for kræft i bugspytkirtlen, spiserøret, mavesækken og endetarmen samt for type-2-diabetes og for at dø efter blodprop i hjertet eller slagtilfælde.

- Og så ser snus ud til at øge vægten, hvilket er usædvanligt, idet cigaretrygere typisk vejer mindre, bemærker Charlotta Pisinger.

Snus mistænkes for at være næsten lige så afhængighedsskabende som heroin. Alligevel findes der endnu ikke nogen specifikke tilbud eller præparater til stop af snus.

Så her må forældrene træde til.

- Vis interesse, spørg ind, og appeller til deres fornuft. Men vær tydelig, og forbyd brug hos mindreårige, fastslår Charlotta Pisinger.

Fremhæv både de helbredsmæssige og økonomiske gevinster, og at man slipper for afhængigheden.

Derudover er det vigtigt at tilbyde sin støtte.

Man kan overveje en gevinst som koncertbilletter, sko, eller hvad den unge ellers drømmer om.

- For mange opleves det som et tab af en god ven, en slags sutteklud på mange måder. Så det kan være en motivation at få noget andet i stedet, siger Charlotta Pisinger.

Det gælder også, hvis man selv vil stoppe.

Desuden skal man lægge en strategi, hvis abstinenser som nedtrykthed og koncentrationsbesvær rammer, og trangen trækker.

Det stopper, så snart afgiftningen er overstået, men kan vare mange uger.

I mellemtiden må man forsøge at afholde sig fra ting, der trigger. Det kan være alt fra alkohol og fester til stress og skænderier.

Den mest veldokumenterede afledning er motion. Men også sex og god mad udløser nogle af de samme endorfiner, som udskilles under nikotinpåvirkning.

- Viljen kan godt overvinde abstinenser og trang. Det er godt at lægge en afledningsstrategi og gøre ting, der udskiller endorfiner, siger Charlotta Pisinger.

Det er ikke dokumenteret, men med stor sandsynlighed vil professionel rådgivning have god effekt.

Hos Sundhedsstyrelsens tilbud, Stoplinien, råder leder Henrik Wiben de unge til at sætte en stopdato.

- Så er der tid til at forberede sig til stoppet. Men er den unge meget afhængig, kan man trappe ned ved at halvere sit forbrug to-tre gange over nogle uger for færre abstinenser, siger han.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.