Venstrefløj og DF vil have opgør med politikerpension

Flere partier ønsker et opgør med folketingsmedlemmernes pensionsvilkår. Socialdemokratiet og Venstre er imod.

Flere partier ønsker et opgør med folketingsmedlemmernes pensionsvilkår. Socialdemokratiet og Venstre er imod.
- Jeg tror, at når der bliver for stor afstand mellem de vilkår, man har inde på Christiansborg, og de vilkår, man har ude på det almindelige arbejdsmarked, så mindskes tilliden til politikerne, siger Jacob Mark (SF) til Ritzau. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

De pensionsordninger, som politikerne har på Christiansborg, er ifølge SF "urimelige". Derfor skal der gøres op med pensionsvilkårene, hvilket Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti erklærer sig enige i.

Socialdemokratiet og Venstre er imod. Det skriver Politiken.

SF's gruppeformand, Jacob Mark, opfordrer de kommende gruppeformænd til efter valget at tage et opgør med pensionsreglerne i Folketinget.

- Pensionsordningerne er i virkeligheden sådan nogle tjenestemandspensioner på speed, hvor man meget hurtigt optjener livslang pension. Det synes vi ikke, er rimeligt.

- Jeg tror, at når der bliver for stor afstand mellem de vilkår, man har inde på Christiansborg, og de vilkår man har ude på det almindelige arbejdsmarked, så mindskes tilliden til politikerne, siger Jacob Mark til Ritzau.

I dag indebærer pensionsreglerne, at ti års folketingsanciennitet giver en månedlig udbetaling fra pensionsalderen på 17.342 kroner. Efter 20 års folketingsanciennitet opnås højeste pensionssats på 30.843 kroner om måneden.

Gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) har ikke besvaret Politikens henvendelse om at følge SF's idé. Præsidiemedlem Henrik Dam Kristensen (S) forklarer i et skriftligt citat til Politiken, at partiet er imod ændringer af reglerne.

Reglerne blev justeret for to år siden, så folketingsmedlemmers pensionsalder fremadrettet ligestilles med andre borgere.

Enhedslisten og Alternativet er enige med SF. Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, bemærker over for Politiken, at han har frasagt sig sin ministerpension, fordi han får løn fra Folketinget.

Gruppeformand Peter Skaarup (DF) mener, at "det er på tide, at politikernes pensionsordninger bliver bragt i overensstemmelse med resten af befolkningens".

- Jeg tror, at det virkelig er en sten i skoen, i forhold til den politikerlede vi også ser rundt omkring i vores samfund, siger han til Ritzau.

Venstres gruppeformand, Karen Ellemann, påpeger, at et folketingsnotat har vist, at danske parlamentarikere har vilkår svarende til de øvrige nordiske lande.

- Det er forkert at tage enkeltelementer ud og prøve at skabe en forargelse omkring det. Man er nødt til at kigge på hele vilkårspakken, siger hun til Politiken.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.