Ukraines præsident vil sende den gamle garde ud

Mindst halvdelen af de politikere, der bliver valgt ind i Ukraines parlament søndag, ventes at være nyvalgte.

Mindst halvdelen af de politikere, der bliver valgt ind i Ukraines parlament søndag, ventes at være nyvalgte.
En valgtilforordnet i Ukraines hovedstad, Kijev, gør klar til søndagens parlamentsvalg. Det er det nystiftede parti Folkets Tjener, som præsident Volodimir Zelenskij står bag, der ventes at blive valgets helt store vinder. Foto: Vasily Maximov/Ritzau Scanpix

Når søndagens valg i Ukraine er overstået, skal landets nye præsident, den 41-årige Volodimir Zelenskij, til at indfri sine politiske løfter.

Siden han blev indsat i maj, har han ikke ændret det store. Han har indtil videre været bremset af et parlament, hvor hans politiske modstandere har flertal.

Men forud for søndagens valg har meningsmålinger spået, at Folkets Tjener bliver valgets store vinder. Det er dog uklart, om partiet vil få absolut flertal.

Præsidentens nystiftede parti er opkaldt efter det politiske satire-show på ukrainsk tv, hvor Zelenskij spiller en lærer, der bliver valgt som landets præsident.

Partiet - hvis kandidater har en gennemsnitsalder på 37 år - står til at få mellem 44 og 52 procent af stemmerne, viser en meningsmåling fra Internationalt Institut for Sociologi i Kijev.

Dermed er der lagt op til en udskiftning i Ukraines parlament, som i dag er domineret af politikere, der er vokset op i det daværende Sovjetunionen.

- Det vil være et grundlæggende vendepunkt, siger sociolog Iryna Bekeshkina ved Democratic Initiatives Foundation i den ukrainske hovedstad, Kijev, til nyhedsbureauet AFP.

Foruden Folkets Tjener er også et andet af de fem opstillede partier nystiftet. De to partier har afvist at opstille kandidater, der tidligere har siddet i parlamentet.

- De er nye mennesker, som har helt andre grundlæggende værdier end repræsentanterne for de gamle politiske eliter. Det er et nyt hold, som ledet af Zelenskij skal i gang med nye opgaver, siger partileder for Folkets Tjener, Dmytro Razumkov.

Ukraines næststørste parti, Oppositionsplatformen, der ledes af en nær allieret af Putin, står til 10 procent af stemmerne.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.