Studie: Mindre glutenholdig kost kan give sundere tarme

Professor er overrasket over sin egen kortlægning af effekterne af en kost med mindre rug, byg og hvede.

Professor er overrasket over sin egen kortlægning af effekterne af en kost med mindre rug, byg og hvede.
For meget hvidt brød er ikke en god idé, hvis man ønsker sunde tarme og at holde vægten nede, viser studie. Vægttab forbundet med glutenfattig kost overrasker forsker bag. (Arkivfoto) Foto: Christian Hartmann/Reuters

Skærer man kraftigt ned på brød, pizza, pasta og anden glutenholdig mad, vil man nok få en bedre mavefornemmelse og et beskedent vægttab.

Det skriver Politiken onsdag.

52 danske og internationale forskere har efter seks års studier for første gang på verdensplan påvist, at spiser man mindre glutenholdig kost, kan det have flere positive effekter. Det er kost som hvede, rug eller byg.

- Det nye er, at når i øvrigt raske mennesker spiser mindre glutenholdig mad, så får deres tarmbaktier en anden sammensætning. Og bakterierne begynder at fungere anderledes.

- Det betyder helt konkret, at der bliver produceret mindre luft i tarmene, siger professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet.

Han understreger, at det ikke er gluten, der er problemet, men de kostfibre, der er i glutenholdig mad.

- Det har ikke så meget med gluten i sig selv at gøre, men med indholdet af de kostfibre, der er i glutenholdig kost, siger professoren og siger yderligere, at man dermed kan punktere myten om, at det er gluten, der giver nogle mennesker problemer.

Således kan det forandre sammensætningen af ens tarmbakterier, så man vil føle sig mindre oppustet, have mindre luft i maven og endda få et uventet vægttab på næsten et kilo efter otte uger.

- Vægttabet var helt, helt uventet for os, siger professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen til Politiken.

Professoren er leder af og seniorforfatter til det nye studie. Det er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Studiets primære formål var at undersøge, om sammensætningen og funktionen af nogle af tarmenes hundredvis af forskellige bakteriearter ændrer sig, hvis man udskifter en fiber- og glutenrig kost med en fiberrig, men glutenfattig kost.

- Det vigtigste ved studiet er ikke nødvendigvis vægttabet, men den større tarmsundhed, man kan opnå ved en fiberrig low-gluten-kost.

- Rigtig mange mennesker har nemlig mave-tarm-problemer, ondt i maven, er oppustede eller har meget gasdannelse i maven, siger Oluf Borbye Pedersen.

Ifølge professoren lider mindre end én procent af den autoimmune sygdom cøliaki. Det betyder, at de reelt ikke tåler gluten. Op mod hver femte voksne har konstant problemer med mave og tarm i et eller andet omfang.

- En af årsagerne kan være det store forbrug af glutenholdigt brød, pasta og pizzaer med kostfibre overvejende fra hvede og rug, siger Oluf Borbye Pedersen.

Undersøgelsen peger på, at den fiberrige kost næsten uden gluten medfører det beskedne vægttab, fordi tarmbakterierne øger forbrændingen af kalorier.

- Det ser ud til, at noget af den overskydende energi, som din krop ikke skal bruge, bliver brændt af som varme i stedet for at blive deponeret i fedtvævet, siger Oluf Borbye Pedersen til Politiken.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.