Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Støvmiderne rykker indendørs

Om efteråret rykker vi indendørs - og det gør støvmiderne også. Men hvor hidsig skal man være med rengøringen af den grund?

Nogle mener at støvmiderne lever og formerer sig i dit hjem - særligt i dit sengetøj. Andre mener, at de kommer udefra.

En tredje gruppe hælder til, at de bor mange andre steder end i dit sengetøj, og at det derfor er nærmest umuligt at komme til livs.

Eksperterne er dog enige om, at luftfugtigheden i dit hjem i sensommeren og efteråret er perfekte levevilkår for støvmiderne. Så her kan du i hvert fald godt regne med at få dem på besøg.

Uanset hvor de bor henne, og hvor de kommer fra, er det dog støvmiderne i din seng, du skal være mest bekymret for:

- Du har jo bogstaveligt talt hovedet begravet i støvmiderne i din seng seks til otte timer i døgnet. Selvfølgelig påvirker de dig mest. Dem, der ligger under sengen påvirker dig ikke, og de dør for resten også efter kort tid, da luftfugtigheden der er for lav, siger vicedirektør i Astma-Allergi Danmark, Anne Holm Hansen, til Ritzau Fokus.

Om man er allergiker eller ej, bør man tage støvmiderne alvorligt. Man kan nemlig udvikle allergi over for dem.

Michael René, der er ekspert i hygiejne, mener ikke, at der er én korrekt måde at gøre rent på.

Det kommer selvfølgelig an på, hvor meget man opholder sig i hjemme, og hvor mange der bor der. Når det drejer sig om støvmider, er soveværelset dog det vigtigste at holde rent.

- Uanset hvor meget man bruger soveværelset, skal man huske på den sanselige oplevelse det er at ligge i rent sengetøj i et rum med ren luft. Så har man det godt, og man sover bedre, siger han.

Han anbefaler, at man skal skifte sengetøjet hver anden til tredje uge. Alt afhængig af, hvor ens personlige grænse går, men følelsen af renhed er dog væk efter tre uger.

Er man allergiker skal man vaske sengetøjet mindst hver 14 dag ved 60 grader.

Han anbefaler desuden, at man støvsuger sit soveværelse og stue en gang om ugen. Det gør Anne Holm Hansen fra Astma-Allergi Danmark også. Faktisk advarer hun medlemmer mod at gøre det oftere end det.

Man skal huske at støv hvirvler 6-8 timer i luften efter endt støvsugning. Støvsuger man hver dag eller hver anden dag, gør man bare ondt værre, siger hun.

Hun anbefaler derfor, at man støvsuger med åbne vinduer.

Når man alligevel støvsuger, bør man også fjerne sofapuderne og give sofaen en omgang samt banke sofapuder og hynder af udendørs.

Fakta: Støvmider

Støvmider fremkalder høfeber, astma og børneeksem hos allergikere.

Det er dog ikke rart for nogen at sove i en seng med støv mider, da man bogstavelig talt sover med hovedet nede i deres efterladenskaber.

De lever omvendt af dine efterladenskaber. Et menneske afgiver cirka et gram hudskæl om dagen. Det er nok til at brødføde tusindvis af støvmider.

Det er ikke mængden af støv i dit hjem, der afgør, hvor mange støv mider, der er. Støvmider formerer sig afhængig af luftfugtighed og temperatur. Det bedste levevilkår er 17-32 grader og en luftfugtighed på mellem 55-75 procent relativ luftfugtighed.

Selvom du ikke er allergiker, bør du rengøre for støvmider. Allergi kan også udvikle sig hos folk, der ellers ikke har det i familien. Desuden indeholder støv blandt andet rester af kemi fra elektronik og plastikprodukter.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.