Skuespilleren Bruno Ganz er død

Bruno Ganz, der er bedst kendt for sin rolle som Hitler i filmen Der Untergang blev 77 år.

Bruno Ganz, der er bedst kendt for sin rolle som Hitler i filmen Der Untergang blev 77 år.
Skuespiller Bruno Ganz er død. Han blev 77 år gammel Foto: Johannes Eisele/Reuters
Den schweiziske skuespiller Bruno Ganz, der bedst er kendt for at spille rollen som Adolf Hitler, er afgået ved døden. Han blev 77 år.Det skriver nyhedsbureauet dpa. Han er bedst kendt for sin rolle som den tyske leder i filmen Der Untergang fra 2005, der handler om Hitlers sidste dage under Anden Verdenskrig.Ganz' debuterede som skuespiller i 1960. Gennembruddet på det store lærred lod dog vente på sig, hvorfor han efter ti år med mindre roller, hovedsageligt i tv-film, fokuserede tiden på teatret. Her steg Ganz hurtigt i graderne.
Han opnåede national succes i Tyskland, og hans præstationer i Hamlet, Faust og Peer Gynt anerkendes som legendariske i den tysktalende verden.Flere af Ganz' succeser hvilede på et tæt samarbejde med stjerneinstruktørerne Peter Stein og Wim Wenders. Peter Stein mødte han hos teaterkompagniet Schaubühne i 1970 i Berlin, som siden har opnået anerkendelse i Europa - blandt andet på grund af tilknytningen til Ganz.Oscar-nominerede Wim Wenders gav Ganz sin første store hovedrolle på film. Rollen som desillusioneret skytsengel i Himlen over Berlin fra 1987 blev en skelsættende præstation for hans filmkarriere.Efter næsten to årtier med større roller i europæiske filmproduktioner kaldte Hollywood i 2004, hvor Ganz fik en markant birolle i The Manchurian Candidate.I 2014 blev Bruno Ganz tildelt en Lifetime Achievement Award ved den årlige, tyske Golden Camera-uddeling, for de bidrag han havde ydet til den nationale tv- og filmkanon igennem sine over 50 års virke.- Store historier er blevet fortalt igennem hans mesterlige fortolkninger, ikke kun på det store lærred og i teatret, men også på fjernsynet, skrev magasinet Horzu, som uddeler Golden Camera-priserne, i 2014.Sammen med amerikanerne Matt Dillon og Uma Thurman havde Ganz desuden en bærende rolle i den danske instruktør Lars Von Triers film The House That Jack Built, der havde dansk premiere i 2018./ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.