Skat kritiseres for mangelfuld kontrol af bileksport

Statsrevisorerne kalder kontrollen med bileksportørers selvanmelderordning "meget utilfredsstillende".

Statsrevisorerne kalder kontrollen med bileksportørers selvanmelderordning "meget utilfredsstillende".
Brugte biler er i stort tal røget til udlandet, uden at nogen har kontrolleret, om de rent faktisk er det værd, som sælgeren har opgivet. (arkiv) Foto: Arkiv/Ritzau Scanpix

Der har i mange år været næsten frit slag for bilsælgere med anløben moral til at sende gamle biler til udlandet og malke Skat for millioner af kroner.

Og selv om Skat har vidst, at svindlen foregik, så har man ikke gjort tilstrækkeligt for at stoppe den.

Derfor kalder Statsrevisorerne også Skatteministeriets forvaltning og kontrol med refusion af registreringsafgift ved eksport af køretøjer "meget utilfredsstillende".

Selvanmelderordningen har eksisteret siden 2006. Den giver personer eller virksomheder, der sælger biler til udlandet, mulighed for selv at angive værdien af bilerne og derigennem få udbetalt restværdien af registreringsafgiften.

Det har i visse tilfælde ført til urealistiske værdisætninger af gamle biler og dermed også for høje udbetalinger.

Efter onsdagens møde, hvor Rigsrevisionens gennemgang af sagen blev diskuteret, konstaterer Statsrevisorerne, at Skatteministeriet siden 2008 har vidst, at der foregik svindel.

Men selv om der er udarbejdet flere rapporter om problemet, har man ikke tilrettelagt kontrollen på en måde, så brugerne af ordningen har følt, at de risikerede at blive opdaget, hvis de fiflede med tallene.

Og der er ikke skredet nævneværdigt ind over for snyd.

- Skat har reelt ikke sanktioneret selvanmeldere, der misbruger ordningen, for eksempel ved at udstede bøder, konstaterer Statsrevisorerne.

Det fremgår også, at Skat har kunnet lukke selvanmeldersystemet for personer eller virksomheder, der har misbrugt det. Det er heller ikke sket.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har for nylig bedt Motorstyrelsen om en redegørelse om ordningen.

Og i kølvandet på Rigsrevisionens notat har han allerede torsdag indkaldt Folketingets partier til en drøftelse af, hvordan man kommer svindlen til livs.

- Det er på alle måder uacceptabelt, at brodne kar forsøger at snyde på vægten med eksportgodtgørelse.

- Når jeg læser Rigsrevisionens konklusioner og hertil lægger de udfordringer, vi selv har afdækket på ordningen, så skal der ske grundlæggende ændringer af ordningen, siger han i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.