Saudiarabiske kvinder håber på opgør med værgesystem

Med retten til at køre bil drømmer kvinder i Saudi-Arabien om at blive myndige, mener ekspert i Mellemøsten.

Med retten til at køre bil drømmer kvinder i Saudi-Arabien om at blive myndige, mener ekspert i Mellemøsten.
I knap tre årtier har saudiarabiske kvinder krævet at få ret til at køre bil. Derfor blev der skrevet historie, da forbuddet blev ophævet ved midnat søndag. Saudi-Arabien er det sidste land i verden til at ophæve forbuddet. Foto: Fayez Nureldine/arkiv/Ritzau Scanpix
Det har både stor symbolsk og praktisk betydning for kvinderne, at de nu har mulighed for at sætte sig bag rattet og køre bil i Saudi-Arabien. Det fortæller Fannie Agerschou-Madsen, der er cand.mag. i Arabisk og Mellemøststudier fra Københavns Universitet.- På et symbolsk plan betyder det, at der er mange kvinder, som håber, at det vil lede til et ophør med det her værge-system, hvor kvinder ikke er myndige.- Mange af de kvinder, som har kæmpet for retten til at køre, de har set det her som første trin i forhold til en mulig ligestilling mellem mænd og kvinder, siger Fannie Agerschou-Madsen.
Kvinder i Saudi-Arabien ses ikke som myndige, og derfor kræver myndighederne en tilladelse fra deres værge - far, bror eller ægtemand - til eksempelvis at rejse eller gifte sig.Også hvis de ønsker at arbejde eller leje en lejlighed er det udbredt praksis, at en mandlig værge skal give tilladelse.I knap tre årtier har saudiarabiske kvinder krævet at få ret til at køre bil. Derfor blev der skrevet historie, da forbuddet blev ophævet ved midnat søndag. Saudi-Arabien er det sidste land i verden til at ophæve forbuddet.Det har også på et praktisk plan stor betydning, at kvinderne nu kan køre bil. For når de selv kan sidde bag rattet og transportere sig rundt, vil det være lettere at komme ud på arbejdsmarkedet, mener Fannie Agerschou-Madsen.- Kvinderne har været afhængige af at have et mandligt familiemedlem eller en mand, som kunne køre dem rundt. Ellers skulle de have en chauffør.- Det har betydet for mange - især de lavere middelklassefamilier - at det ikke kunne betale sig for kvinderne at få et arbejde, fordi de har skullet betale for at have en chauffør, siger hun.Selv om lovændringen er meget positiv, tror Fannie Agerschou-Madsen ikke umiddelbart på, at det er et skridt i retningen mod lige rettigheder for mænd og kvinder. For det grundlæggende værgesystem står stadig ved magt, peger hun på.- Det handler om den politiske alliance, der er mellem kongehuset og de meget konservative, religiøse lærde, som har en stor magt og en legitimerende faktor. /ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.