S og SF lover udspil til naturplan efter 100 dage ved magten

Partierne vil have trepartsforhandlinger på naturens vegne og foreslår 75.000 hektar urørt skov i nyt udspil.

Partierne vil have trepartsforhandlinger på naturens vegne og foreslår 75.000 hektar urørt skov i nyt udspil.
Naturtilstanden i de danske skove er dårlig, og flere skovtyper oplever tilbagegang i biodiversiteten. På billedet ses Klosterhedens Plantage. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er over en årrække blevet mindre og mindre natur, og med det forsvinder også mange vilde dyr og planter.

Derfor forpligter Socialdemokratiet og SF sig til at få interessenter til at lave et bud på en naturplan inden for de første 100 dage af en ny regeringsperiode, hvis de kommer til magten efter folketingsvalget 5. juni.

Udmeldingen kommer torsdag, hvor naturmødet - et årligt nationalt folkemøde - indledes i Hirtshals.

- Vi skal finde den rigtige løsning for de store naturudfordringer, vi står med, så det bliver en reel mulighed for at sikre dansk natur bedre end i dag.

- Naturen er i tilbagegang, vi har færre arter, planter og dyr. Vi skal have vendt udviklingen, og det gør vi kun, hvis vi samarbejder, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

De to partier foreslår, at Danmark skal have 75.000 hektar urørt skov for at standse tilbagegangen i biodiversitet. Der skal være 15 nye, vilde naturparker på statens og kommunernes areal.

Der skal også laves et forbud mod sprøjtning og gødskning på paragraf 3-beskyttede arealer.

Partierne vil indkalde til trepartsforhandlinger med Danmarks Naturfredningsforening (DN) på den ene side og brancheorganisationerne Landbrug & Fødevarer, samt Dansk Skovforening på den anden.

De to første foreninger har i et fælles udspil foreslået, at 100.000 hektar landbrugsjord omlægges til natur eller græsning. Det svarer til knap det dobbelte af Falsters areal og vil ifølge DN koste en milliard kroner det første år.

Pia Olsen Dyhr er åben for den idé, selv om det ikke er en del af udspillet med Socialdemokratiet.

S-formand Mette Frederiksen er mere tilbageholdende.

- For Socialdemokratiets vedkommende har vi ikke en milliard kroner til det formål.

- Vi vil gerne gå i gang med at sikre mere urørt skov og også gerne gå videre ad jordfordelingssporet. Men jeg kan ikke love, at vi kan finde en milliard til præcis den opgave.

- Men der er meget andet at gøre, og vores forestilling er, at vi får lavet en national plan for en mere mangfoldig natur. Og at vi også udpeger flere områder som fredet og beskyttet natur, siger hun.

Pengene til partiernes fælles udspil - også omkring en milliard kroner - skal tages fra de penge, som Danmark hvert år bruger til at afdrage på landets gæld.

Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, roser overordnet udspillet, men savner mere konkrete mål.

- Vi ved, at vi mister arter, og en fjerdedel er truet af udryddelse, så jeg er enig i, at det haster meget. Man kunne godt ønske, at der var mere konkrete mål for, hvor meget ekstra natur vi skal have. Vi mener, man skal op på 20 procent for, at arterne har levesteder, siger hun.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.