Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Rumænsk præsident er genvalgt med to ud af tre stemmer

Klaus Iohannis har vundet en sikker sejr ved søndagens præsidentvalg i Rumænien.

Klaus Iohannis har vundet en sikker sejr ved søndagens præsidentvalg i Rumænien.
Præsident Klaus Iohannis, som her træder ud af valgboksen med sin stemmeseddel i hånden, står for en pro-europæisk kurs. Foto: Daniel Mihailescu/Ritzau Scanpix

Rumæniens siddende præsident, Klaus Iohannis, er blevet genvalgt.

Det står klart, efter at han natten til mandag med 95 procent af stemmerne optalt har opnået lige over 63 procent af stemmerne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vinderen i dag er det moderne Rumænien, det europæiske Rumænien, det normale Rumænien, siger Klaus Iohannis i sin sejrstale.

Den 60-årige tidligere fysiklærer er leder af det konservative parti PNL.

Hans modstander ved søndagens anden og afgørende valgrunde, den socialdemokratiske leder fra partiet PSD, tidligere premierminister Viorica Dancila, har fået omkring 37 procent af stemmerne.

PSD, der havde regeringsmagten indtil parlamentsvalget den 4. november, har flere gange været på kollisionskurs med EU.

Regeringer under ledelse af PSD har i løbet af de seneste år tilbagerullet flere tiltag mod korruption, og det er blevet mødt af kritik fra Bruxelles.

Klaus Iohannis blev præsident for fem år siden og har i den periode modarbejdet PSD's forsøg på at gennemføre reformer i retssystemet og begrænse domstolenes uafhængighed.

Han har fået ros fra vestlige allierede og fra EU for disse bestræbelser.

Med genvalget som præsident kan Iohannis ikke blot nominere en premierminister og nedlægge veto mod love vedtaget i parlamentet.

Han kan blandt andet også udpege chefanklagere, der vil bekæmpe korruption. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det ventes han at gøre med opbakning fra premierminister Ludovic Orban, som for tre uger siden blev leder af Rumæniens mindretalsregering.

- Tingene burde begynde at vende tilbage til det normale. Både Orban og Iohannis vil arbejde sammen i samme retning, siger den 50-årige lærer Andreea Mihai, der stemte tidligere på dagen, til Reuters.

Valgdeltagelsen var omkring 50 procent, viser tal fra den rumænske valgkommission ifølge AFP.

Rekordmange rumænere bosat i udlandet - 920.000 i alt - stemte ved søndagens valg.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.