Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Rød blok diskuterer farvel til nationale test i skolen

Forhandlinger om en ny regering skrider fremad. Det kan betyde færre karakterer og farvel til nationale test.

Forhandlinger om en ny regering skrider fremad. Det kan betyde færre karakterer og farvel til nationale test.
Tirsdag fortsætter forhandlingerne om at danne en ny regering i Landstingssalen på Christiansborg. Enhedslisten, SF, De Radikale og Socialdemokratiet har forhandlet i næsten to uger. På billedet ankommer SF-formand Pia Olsen Dyhr til forhandlingerne søndag. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

En ny rød regering skal sikre mere plads til at være barn i Folkeskolen, mener SF. Det kan måske betyde et farvel til de nationale test og færre karakterer til børn i skolealderen.

Det håber i hvert fald SF's formand Pia Olsen Dyhr, som efter dagens andet forhandlingsmøde hos Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen siger:

- Vi har diskuteret børnefattigdom og kontanthjælpsloft, men vi har også nået at diskutere spørgsmålet om uddannelse. Hvad gør vi for at sikre, at vi får en folkeskole, hvor der også er plads til at være barn? Det er blandt andet diskussionen om nationale test, karakterer og andet, siger Pia Olsen Dyhr.

Udmeldingen er tegn på, at partierne går videre i diskussionerne, der hidtil især har kredset om klima, velfærd, udlændinge og økonomi.

Ifølge Ritzaus oplysninger er der nu et 10 sider langt dokument med tekst om en overordnet retning for en ny regering på bordet.

SF har i første del af forhandlingerne især krævet en ambitiøs klimapolitik, minimumsnormeringer i daginstitutionerne samt en afskaffelse af kontanthjælpsloftet.

Her er der fortsat ikke enighed, men det går fremad fortalte Pia Olsen Dyhr både efter dagens sidste møde og i forbindelse med forhandlingerne i Landstingssalen på Christiansborg tidligere tirsdag.

- Jeg synes, at tingene bevæger sig fremad. Der er ingen tvivl om, at vi stadigvæk har nogle knaster, men jeg synes, at der generelt er et håb og en interesse i, at vi skal nå i mål.

I små to uger har SF, Enhedslisten og De Radikale forhandlet med Socialdemokratiets formand og kongelig undersøger, Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet går efter at danne en socialdemokratisk etpartiregering, og ifølge partierne bruges tiden i øjeblikket på at nedfælde deres krav på papir.

Der er imidlertid rigeligt med udfordringer for de fire partier, når det kommer til at blive enige om et fælles grundlag for en rød regering.

Det handler blandt andet om, at SF sammen med de øvrige partier i rød blok vil have reduceret udledningen af drivhusgasser med 70 procent inden 2030.

Socialdemokratiet har været mere forsigtige og sagt, at de ønsker en reduktion på minimum 60 procent.

Samtidig vil de tre mulige støttepartier indføre minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver, mens Socialdemokratiet har været mere tøvende.

Alligevel tror Pia Olsen Dyhr fortsat på, at partierne kan lande en langsigtet aftale.

- Hvis vi laver en aftale nu og her, er det med en forventning om, at vi efterfølgende laver en finanslov, som også skal levere penge til de her forskellige områder, siger hun.

Et af de svære områder er ydelserne til personer uden for arbejdsmarkedet. Her ønsker S at en ydelseskommission skal undersøge, hvor meget der skal udbetales, mens de øvrige partier ønsker højere ydelser nu.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det er det, SF har kæmpet for, og det er noget, vi mener dybfølt, fordi det handler om, at vi ikke vil have fattige børn i Danmark, siger hun på vej ind.

Enhedslisten har også tirsdag aften været til en anden runde forhandlinger med Socialdemokratiet, og senere er det De Radikales tur.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.