Løkke gav stort set frit ministervalg til K og LA

Mandag udkommer en ny bog om Anders Samuelsen, der handler om, hvordan har oplevet de seneste fire år.

Mandag udkommer en ny bog om Anders Samuelsen, der handler om, hvordan har oplevet de seneste fire år.
Udenrigsminister og partileder i Liberal Alliance Anders Samuelsen præsenterer bogen "Ikke for mine blå øjnes skyld", der er fortsættelsen på "Comeback Kid", der blev udgivet i 2013. (Arkiv). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Da der i 2016 skulle fordeles ministerposter i den siddende VLAK-regering, var det nemt.

Sådan lyder det i udenrigsminister og partileder i Liberal Alliance Anders Samuelsens nye bog "Ikke for mine blå øjnes skyld", der udkommer mandag.

Bogen beskriver blandt andet forløbet optil, at Venstre udvidede regeringen med De Konservative og Liberal Alliance.

- Til sidst manglede vi kun at diskutere ministerposter, og det gik faktisk ret nemt. Vi havde en forventning om at kunne få højst fem. Fire ville også være til at leve med, vi havde trods alt kun 13 mandater mod Venstres 34, står der i bogen.

Men det endte med at blive flere ministertaburetter, end hvad LA havde regnet med, og der var stort set frit valg.

- I hvert fald sagde Søren Pape med det samme, at de ville have tre ministerier, og at Liberal Alliance skulle have seks, og så kunne Venstre få resten.

- Det kom noget bag på Lars Løkke, men han samlede sig hurtigt og sagde, at det var i orden. Blot Venstre fik Statsministeriet og Finansministeriet, kunne vi vælge, hvad vi ville have, lyder det.

Det endte ifølge bogen med, at Liberal Alliance kunne være førstevælger, da de er et større parti end De Konservative.

Hvis tiden spoles lidt længere tilbage, var alt dog ikke fryd og gammen i blå blok. Samuelsen truede længe med at vælte den Venstre-regering, der sad inden Liberal Alliance og De Konservative kom med.

Samuelsen havde et krav om at få topskatten lettet med fem procentpoint. Det ville Venstre-regeringen dog ikke indfri. LA droppede kravet og endte i stedet i seks ministerier med dertil hørende biler.

Bogen beskriver også, at forhandlingerne mellem de tre partier var "tophemmelige". Blandt andet ringede politisk kommentator Hans Engell flere gange for at få det bekræftet, men partiet benægtede.

Også den mangeårige LA-støtte og erhvervsmand Asger Aamund ville gerne have det bekræftet - uden held. Den eneste, der fik noget at vide, var Lars Seier, der også har kastet penge i projektet Liberal Alliance.

- Han blev enormt stolt og syntes, det var fantastisk. Han var slet ikke i tvivl om, at det var det rigtige, selv om vi ikke kunne holde den ideologiske fane så højt, når vi var en del af regeringen, lyder det i bogen.

Bogen præsenteres på en reception på Christiansborg 20. marts klokken 11.30.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.