Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Konservativ vinder præsidentvalg i Guatemala i fjerde forsøg

Alejandro Giammattei bliver ny præsident i Guatemala. Korruption skal bekæmpes fra dag et, lover han.

Alejandro Giammattei bliver ny præsident i Guatemala. Korruption skal bekæmpes fra dag et, lover han.
Den konservative Alejandro Giammattei afløser Jimmy Morales som præsident i Guatemala. Her ankommer Giammattei til sit partis valgfest natten til mandag dansk tid. Foto: Johan Ordonez/Ritzau Scanpix

Guatemalas konservative præsidentkandidat, Alejandro Giammattei, vandt søndagens afgørende valgrunde i landet. Dermed afløser han den nuværende præsident, Jimmy Morales, til januar.

Det oplyser valgmyndigheden i det mellemamerikanske land tidligt mandag morgen dansk tid ifølge flere nyhedsbureauer.

- Målet er opfyldt, siger Giammattei ifølge nyhedsbureauet AFP.

Han indrømmer, at vælgernes opbakning giver ham "en klump i halsen", efter at han tre gange tidligere har tabt forsøg på at blive præsident.

Med cirka 95 procent af stemmerne talt op havde han omkring 59 procent af stemmerne, mens den socialdemokratiske modkandidat, tidligere præsidentfrue Sandra Torres, bakkes op af omkring 41 procent.

Valgdeltagelsen er endnu ikke oplyst, men den lader til at have været "ekstremt lav", rapporterer nyhedsbureauet AP fra hovedstaden, Guatemala City.

Guatemalas kommende præsident skal styre et land, hvor over halvdelen af befolkningen anses som fattige, og hvor udbredt kriminalitet og arbejdsløshed har fået hundredtusindvis af borgere til at forlade landet og sætte kurs mod USA.

Udbredt politikerlede og især den manglende bekæmpelse af korruption er ifølge nyhedsbureauet Reuters også årsag til, at mange indbyggere søger væk.

Den 63-årige Giammattei lovede at stå i spidsen for en "ærlig" regering, da han søndag afgav sin stemme.

- Vi vil bekæmpe korruption fra den første dag, sagde han.

Giammattei, der er uddannet læge, repræsenterer partiet Vamos. En sklerose-sygdom gør, at han bevæger sig omkring med krykker.

Han er en arg modstander af ægteskab mellem personer af samme køn og kvinders ret til abort og tilhænger af traditionelle familiemønstre og dødsstraf.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.