Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Konservativ undskylder udtalelser om London-storbrand

Konservativ parlamentsformand korrigerer udtalelser om, at det var sund fornuft at forlade brændende bygning.

Konservativ parlamentsformand korrigerer udtalelser om, at det var sund fornuft at forlade brændende bygning.
En af de mest fremtrædende politikere i Storbritanniens konservative regeringsparti Jacob Rees-Mogg har vakt opsigt med udtalelse om, at ofrene for en brand i boligblokken Grenfell Tower i 2017 kunne have ignoreret brandvæsnet ordrer og have forladt den brændende bygning. Foto: Daniel Leal-Olivas/Ritzau Scanpix

En af de mest fremtrædende politikere i Storbritanniens konservative regeringsparti Jacob Rees-Mogg undskylder for en opsigtsvækkende udtalelse om brandkatastrofen i en boligblok i London i 2017.

Rees-Mogg siger tirsdag, at han "undskylder dybt" for at have vakt sorg eller vrede hos overlevende og familier til omkomne. Han siger, at han også selv ville have fulgt brandfolkenes anvisninger, selv om det viste sig, at de var i strid med sund fornuft. Det siger han til avisen Evening Standard.

Tidligere havde Rees Mogg sagt om brandkatastrofen i Grenfell Tower, som kostede 71 mennesker livet, at ofrene ikke skulle have adlydt brandfolkene, som bad beboere om at blive, hvor de var.

- Hvis man blot ignorerer, hvad man får besked på, og forlader stedet, så er man langt mere sikker, sagde Rees-Mogg, som er formand for parlamentets underhus, i et interview med BBC.

- Og jeg tror, at hvis en af os var i en brand, så ville vi have forladt bygningen - uanset hvad brandmændene måtte sige. Det synes bare at være sund fornuft, sagde han i udtalelser, der som næsten alt andet også indgår i den igangværende valgkamp.

Familier til ofrene og medlemmer af oppositionen kaldte udtalelserne fra Rees-Mogg for "ufølsomme". Labourlederen Jeremy Corbyn stillede krav om en undskyldning i sin reaktion.

- Hvad kommer der over en person, som reagerer på en tragedie, der kunne have været undgået, til at sige, at ofrene manglede sund sans? Folk var skrækslagne, og mange døde i forsøg på at komme ud, sagde Corbyn.

En længe ventet rapport på 1000 sider om Grenfell branden har været forsidestof i de seneste dage i britiske medier. Brandvæsnet kritiseres både for at have reageret for langsomt og forkert ved dets indsats i den 24-etager høje boligblok i North Kensington i London.

Det var en elektrisk fejl i et køleskab, som udløste katastrofen den 14. juni 2017. Flammer omsluttede hurtigt hele bygningen på grund af bygningens brandfarlige ydre beklædning.

Ud over de 72 dødsofre blev 74 indlagt på hospitaler med skader i forbindelse med branden.

Lederen af undersøgelsen, Martin Moore-Bick, fastslog, at rapporten peger på "alvorlige fejl" i beredskabet.

/ritzau/Reuters

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.