K til statsministerkandidater: Hvad skal tobak koste?

Danskerne skal have klart svar på, hvad S og V mener, at cigaretter skal koste, siger De Konservative.

Danskerne skal have klart svar på, hvad S og V mener, at cigaretter skal koste, siger De Konservative.
Hvad skal cigaretter koste? Det spørgsmål stiller De Konservative til Venstre og Socialdemokratiet. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
De to statsministerkandidater fra Venstre og Socialdemokratiet skal svare klart på, hvor meget de mener, at afgifterne på cigaretter skal sættes op. Sådan lyder det fra De Konservative, som igen forsøger at rejse debatten om afgifter på tobak. - Vi mangler virkelig svar på, hvad partierne - også i blå blok - vil gøre for at komme unges rygning til livs, siger partiets sundhedsordfører, Mette Abildgaard. Det Konservative Folkeparti ønsker, at færre unge skal begynde at ryge. Derfor har partiet foreslået, at en pakke cigaretter skal koste 60 kroner. I dag koster en cigaretpakke omkring 40 kroner.
- På Christiansborg er vi enige om, at vi skal have en røgfri generation i 2030. Og hvis vi skal nå derhen, så er det ikke nok, at vi tænker over tingene og er åbne, siger Mette Abildgaard.- Der skal jo handling til, men vi kan ikke gøre det alene.Både Venstre og Socialdemokratiet sagde i sidste måned, at de gerne vil være med til at se på cigaretpriserne. Men ingen af partierne har endnu givet et bud på, hvor meget prisen skal hæves. Fra Venstre lød det, at tilbageholdenheden skyldes, at prisen på cigaretter ikke må skubbe til grænsehandel og salg af illegale cigaretter. - Når vi foreslår at hæve prisen til 60 kroner, så er det fordi, at man vurderer, at det er prisen, som gør, at danskerne stadig vil købe deres cigaretter i Danmark, siger den konservative sundhedsordfører. Alternativet, SF, Enhedslisten og De Radikale har sagt, at de gerne vil være med til at forhøje afgifterne på tobak markant. Liberal Alliance vil ikke være med til at forhøje afgifterne, mens Dansk Folkeparti mener, at prisen skal stige i takt med den generelle prisudvikling i samfundet. Den seneste undersøgelse af danskernes rygevaner viser, at andelen af rygere er steget for første gang i 20 år. I dag ryger 23 procent af befolkningen./ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.