Håndplukket efterfølger sejrer ved valg i Kasakhstan

Trods demonstrationer ser loyal efterfølger til Kasakhstans landsfader ud til at sætte sig solidt på magten.

Trods demonstrationer ser loyal efterfølger til Kasakhstans landsfader ud til at sætte sig solidt på magten.
Den fungerende præsident i Kasakhstan Kassym-Jomart Tokajev ses her ved sin indsættelse i marts. Kort efter bragte han fokus til landet, da han fik gennemført, at landets hovedstad skulle skifte navn. (Arkivfoto). Foto: Handout/Reuters

I mere end 30 år sad Nursultan Nazarbajev som enevældig præsident i den tidligere Sovjet-republik Kasakhstan. I marts gik han af og pegede på den tidligere diplomat, udenrigsminister og premierminister Kasym-Jomart Tokajev som sin afløser.

Ifølge landets valgkommission har Tokajev ved søndagens præsidentvalg fået vælgernes opbakning. Kommissionen oplyser, at Tokajev har fået omkring 70 procent af stemmerne.

Tokajev er på mange måder forbundet til Nazarbajev, der var landets første præsident. I marts gik Nazarbajev af og overlod posten til Tokajev. På det tidspunkt var Tokajev formand for landets sentat.

Nazarbajev har siden opfordret til at stemme på Tokajev.

Tokajev har fået gennemført, at landets hovedstad skulle have nyt navn. I stedet for som tidligere at hedde Astana hedder den nu Nur-Sultan efter landsfaderen.

Tokajev var en af syv kandidater. Han er den eneste af dem, der er kendt blandt befolkningen.

Demonstranter i Nur-Sultan og byen Almaty, der er landets økonomiske centrum, har klaget over, at valget er en falsk opvisning i demokrati.

Søndag blev mindst 500 af demonstranterne i de to byer anholdt for deres protester.

Fra demonstranternes side er vælgerne blevet opfordret til at undlade at stemme. Ifølge valgkommissionen har den appel ikke haft nogen synderlig succes. Den oplyser, at 77,4 procent af vælgerne har stemt.

I Kasakhstan kontrollerer regeringen i vid udstrækning netværk og sociale medier. Ifølge nyhedsbureauet Reuters var der på valgdagen blokeret for en række sociale medier i landet.

/ritzau/AFP

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.