Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Frivillige rykker ud til hjertestop 8 ud af 10 gange

Projektet "Danmark redder liv" nærmer sig mål om at sende frivillige ud til alle hjertestop i to regioner.

Projektet "Danmark redder liv" nærmer sig mål om at sende frivillige ud til alle hjertestop i to regioner.
Når der ringes 112 med et hjertestop, får tre førstehjælpere, som accepterer alarmen, en opgave hver: En sendes afsted til hændelsesstedet for yde hjertelungeredning, en skal hente nærmeste hjertestarter og den tredje sendes også til hændelsesstedet for at vise vej og/eller hjælpe med redning. (Arkivfoto) Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix

Hvert sekund tæller, når hjertet stopper med at slå, så hurtig førstehjælp er afgørende, når hjertestoppet rammer.

Derfor glæder det Dansk Folkehjælp, som sammen med blandt andet Region Syddanmark og Region Sjælland står bag initiativet "Danmark redder liv", at frivillige når frem ved et hjertestop i mere 8 ud af 10 tilfælde.

Det viser nye tal fra Region Syddanmark og "Danmark redder liv".

Projektet går ud på, at frivillige førstehjælpere alarmeres via en app fra alarmcentralen, når der et hjertestop et sted i en af de regioner, og hermed begiver de sig afsted for at hjælpe.

Det sker jævnligt, at de når frem før det sundhedsfaglige personale.

- Det er vigtigt, fordi vi i Danmark har gennemsnitlige responstider på omkring 11 minutter for ambulancer.

- Men når man rammes af hjertestop, så reducerer man chancen for at overleve med 10 procent for hvert minut, man ikke får hjælp. Så man skal have igangsat en livreddende førstehjælpsindsats helst inden for de første seks minutter, siger Klaus Nørlem, som er generalsekretær i Dansk Folkehjælp.

Over halvdelen af de frivillige arbejder med redning professionelt til daglig, men Dansk Folkehjælp sørger for at uddanne de frivillige, som har brug for det.

Dansk Folkehjælp har som mål, at der skal frivillige ud til 99 procent af alle alarmopkald i de to regioner.

De begyndte at rekruttere frivillige i efteråret 2018 og har i dag knap 5000 frivillige tilknyttet.

Men de mangler stadig omkring 3500 frivillige i de to regioner, hvis målet skal nås.

Hos Hjerteforeningen kalder man initiativet "vanvittigt vigtigt".

- Netop fordi det går så stærkt, så kan frivillige gøre en kæmpe forskel. Og man kan ikke gøre noget forkert.

- Det er afgørende, at nogle træder til, og hvad vil du helst - brække et ribben eller dø? Så vælger man et brækket ribben, siger Betina Egede Jensen, som er chef for national indsats hos Hjerteforeningen.

Ifølge Hjerteforeningen bliver 4000 danskere årligt ramt af hjertestop uden for et hospital. 12 procent af dem overlever.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.