Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Forbrugertilliden dykker til års lavpunkt

De danske forbrugere har ikke fundet julehumøret frem i december, hvor forbrugertilliden dykkede mærkbart.

Forbrugertilliden i Danmark faldt til sit laveste niveau i to år i december. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Nøgletallet, der udregnes via en spørgeskemaundersøgelse, faldt til 2,9 i december.

- Forbrugertilliden har nu nået det laveste niveau siden december 2016, hvor indikatoren var minus 0,3.

- Decembers forbrugertillid ligger også lavere end novembers, som var 4,3, og en del lavere end gennemsnittet for det seneste år, som er 7,4. Forbrugertilliden har været faldende siden juni, hvor den toppede med 10,6, skriver Danmarks Statistik.

Mens tallet altså er faldet, er det stadig positivt. Det viser, at danskerne stadig tror på økonomisk bedring, omend ikke så meget som tidligere.

Kigger man ned i tallene, så er det specielt forventningerne til fremtiden, der er blevet mere negative i december.

På spørgsmålene om forventningen til både Danmarks økonomiske situation og familiens økonomiske situation om et år sammenlignet med nu er der fald.

Og på linje med udviklingen de sidste mange år er tilliden til, at nu er et godt tidspunkt at købe større forbrugsgoder som fjernsyn eller hårde hvidevarer, helt i rød.

- Det er ikke godt nyt for danske butikker, der ellers i øjeblikket er fyldt op af mennesker, som er ved at få købt de sidste julegaver.

- Der er ellers i øjeblikket gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug. Beskæftigelsen er rekordhøj, ledigheden er lav, og reallønnen er stigende, skriver Kristian Skriver, økonom hos Dansk Erhverv, om tallene.

Hos Dansk Industri peger man på, at danskerne generelt er mere skeptiske og tilbageholdende efter finanskrisen.

- Finanskrisen er nok stadig i danskernes bevidsthed, og mådehold præger forbruget i disse år.

- Det ses ved, at mange sparer op og ved en mindre tiltro til økonomien end tidligere på året - til trods for at vi befinder os i en tid med lave renter, mere i lønningsposen og flere i job, skriver cheføkonom Morten Granzau, Dansk Industri, i en kommentar.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.