FAKTA: Prestigefyldt britisk filmpris fejrer 70 år

Ved Bafta-prisuddelingen var Viggo Mortensen nomineret for sin rolle i filmen "Green Book". Læs om Bafta her.

Ved Bafta-prisuddelingen var Viggo Mortensen nomineret for sin rolle i filmen "Green Book". Læs om Bafta her.
Dansk-amerikanske Viggo Mortensen var nomineret i kategorien bedste mandlige hovedrolle ved den britiske filmpris Bafta, men han måtte gå tomhændet hjem. Han spillede hovedrollen i filmen "Green Book". Selve filmen er også nomineret til hovedprisen - bedste film. Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix
Ved Bafta-prisuddelingen var Viggo Mortensen nomineret for sin rolle i filmen "Green Book". Læs om Bafta her.
Den amerikanske skuespillerinde Glenn Close var blandt de nominerede til en Bafta for bedste kvindelige hovedrolle for filmen "The Wife", men prisen gik til Olivia Colman. På billedet ses hun sammen med den britiske skuespiller Jonathan Pryce. Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

24 bronzestatuetter deles ud søndag, når den britiske filmpris Bafta løber af stablen i koncerthuset Royal Albert Hall i London.

Bafta-priserne, der i år uddeles for 70. gang, hædrer det bedste inden for film fra det forgangne år.

Læs mere om, hvad Bafta er:

* Bafta står for the British Academy of Film and Television Arts. Det er en uafhængig organisation, der "støtter, udvikler og promoverer kunstarten inden for levende billeder".

* Bafta er en af de mest prestigefyldte filmpriser i Storbritannien og kaldes ofte den britiske lillebror til den amerikanske Oscar.

* Organisationen blev grundlagt 16. april 1947, men den første filmprisuddeling fandt først sted to år senere, hvor blandt andet filmen "The Best Years of Our Lives" blev hædret.

* Det er branchen selv, som vælger de nominerede. Det er nemlig organisationens cirka 8000 medlemmer, som stemmer på, hvem de mener skal have mulighed for at løbe med bronzestatuetten.

* Man kan søge om at blive medlem af Bafta, hvis man arbejder inden for film-, tv- eller spilbranchen i Storbritannien.

* Siden 1998 har Bafta også hædret videospil-branchen, og i 2005 fik branchen sin egen prisuddeling på linje med tv og film.

* I begyndelsen uddelte Bafta priser til film og tv samme aften, men siden 1998 har film og tv været opdelt i to separate prisuddelinger.

* Løber man med sejren i en kategori, modtager man en Bafta-statuette, der blev designet i 1955 af den amerikanske skulptør Mitzi Cunliffe.

* Statuetten har en base af mørk marmor, og på den er en teatermaske, som er støbt i bronze.

* I år uddeles der filmpriser i 24 kategorier. Det er blandt andet i kategorierne bedste film, instruktør, ikke-engelsksprogede film og dokumentar.

* Dansk-amerikanske Viggo Mortensen var nomineret i kategorien bedste mandlige hovedrolle i filmen "Green Book", men han måtte gå tomhændet hjem fra koncerthuset i London.

Kilde: Bafta.org, digitalspy.com.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.