En halvering vil være tilfredsstillende for DF til EU-valg

DF-formand Kristian Thulesen Dahl satser på, at spidskandidat Peter Kofod og Anders Vistisen bliver valgt.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl satser på, at spidskandidat Peter Kofod og Anders Vistisen bliver valgt.
Dansk Folkeparti fremlagde fredag et EU-udspil. Partiet går efter at få to mandater i Europa-Parlamentet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti går efter to mandater til Europa-Parlamentet, når der skal stemmes søndag 26. maj.

Det fastslår DF-formand Kristian Thulesen Dahl to dage inden valgdagen. To mandater vil ellers være en halvering af DF sammenlignet med 2014-valget.

- To mandater vil være et tilfredsstillende resultat for Dansk Folkeparti. Et mandat vil være noget rigtig møg. Tre mandater så vil vi være i himmerige, siger han.

I den seneste Megafon-måling for TV2 og Politiken står DF netop til to mandater.

Hvis DF ender med to mandater, er det spidskandidat Peter Kofod og Anders Vistisen, partiets nuværende gruppeformand i Bruxelles, der kommer ind i EU-varmen.

Folketingsmedlem Pia Adelsteen er treer på DF's liste. Så skulle det ende med tre mandater, går pladsen til hende, da DF stiller sine kandidater op på en såkaldt partiliste frem for sideordnet opstilling.

Det betyder, at partistemmer først tildeles til de kandidater, der står øverst på listen.

Morten Messerschmidt var DF's spidskandidat til Europa-Parlamentet ved de seneste to valg i 2009 og 2014.

Han stiller ikke op denne gang, da han vil vælges ind i Folketinget. Her er der valg 5. juni.

Kofod får mere end svært ved at hamle op med Messerschmidts 2014-resultat.

Her fik Messerschmidt 465.758 personlige stemmer, hvilket er det højeste antal personlige stemmer, der nogensinde er givet i Danmark.

Han slog Poul Nyrup Rasmussens (S) rekord fra 2004. Den tidligere statsminister fik den gang 407.966 personlige stemmer.

Thulesen Dahl erkender, at anklagerne om misbrug af EU-midler i fonden Feld og partialliancen Meld har ramt DF.

- Vi har haft alle mulige udfordringer, og det forsøger vi ikke at tale os bort fra. Vi anerkender tingene, som de er, så hvis vi får to mandater på søndag, vil vi være godt tilfredse, siger han.

DF-formanden vurderer, at en høj stemmeprocent vil gavne DF's resultat. Derfor er han også kritisk over for, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har placeret folketingsvalget 5. juni i stedet for 26. maj sammen med EU-valget.

- Om vi får et godt valg, afhænger også af, om vi får folk til at stemme, for er man EU-skeptisk og synes, at Bruxelles er lidt langt væk, kan det godt være, at man bliver hjemme på sofaen på søndag, siger Thulesen Dahl.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.