DF vil have flere og ikke færre EU-forbehold

Det haster med at få afskaffet forsvarsforbeholdet, siger statsministeren. DF og S afviser en afstemning.

- En ualmindelig dårlig idé.

Sådan siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, om statsminister Lars Løkke Rasmussen ønske om at fjerne det danske forsvarsforbehold i EU.

- Vi har ikke brug for færre forbehold, vi har brug for flere forbehold. De forbehold, vi allerede har, bør være grundlaget for dansk EU-politik, siger Kristian Thulesen Dahl.

Lars Løkke Rasmussen har længe talt for, at Danmark vil være bedst tjent med at være en del af EU's forsvarssamarbejde.

Statsministeren vil allerede i næste valgperiode lade danskerne tage stilling til forbeholdet.

Han mener, at det haster med at få det afskaffet, fordi Europa kommer til at tage et større ansvar med præsident Donald Trump i front i USA og for at holde migrationspresset i ave.

Men den argumentation bider Kristian Thulesen Dahl ikke på.

- EU har jo spillet fallit i forhold til at holde migrantstrømmen i ave, og der er alle muligheder for EU for at lave grænsekontrol, siger han og afviser, at Dansk Folkepartis mandater kan danne grundlag for en regering, som vil sende forsvarsforbeholdet til afstemning.

- Dansk Folkepartis mandater vil sørge for, at der hverken fifles med forbeholdene, eller at man tager et opgør med nogle af forbeholdene, siger han.

Heller ikke Socialdemokratiet vil i udgangspunktet røre ved de danske EU-forbehold, siger partiets forsvarsordfører, Henrik Dam Kristensen.

Han garanterer, at danskerne ikke skal til afstemning om forsvarsforbeholdet i næste folketingsperiode, hvis Socialdemokraterne vinder regeringsmagten efter et valg.

- Jeg kan ikke afvise, hvad der sker på mellemlangt sigt i det europæiske - det vil være rent gætteri - men jeg kan sige, at Socialdemokratiet ikke vil have en afstemning om forsvarsforbeholdet i næste valgperiode, siger Henrik Dam Kristensen.

Ordføreren mener, at det er vanskeligt at se, hvor forsvarssamarbejdet i EU bevæger sig hen, og desuden deltager Danmark allerede i forsvarssamarbejdet i Nato- og FN-regi, påpeger han.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.