Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

DF blev decimeret ved valget og flytter gruppeværelse

DF mistede 21 mandater ved valget og flytter tilbage i partiets tidligere gruppeværelse på Christiansborg.

DF mistede 21 mandater ved valget og flytter tilbage i partiets tidligere gruppeværelse på Christiansborg.
Socialdemokratiets gruppeværelse på Christiansborg er udsmykket med nye malerier om partiets historie, som er malet af Jacob Brostrup. (Arkivfoto). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

På Christiansborg fordeles gruppeværelserne efter partiernes størrelse, og folketingsvalget 5. juni vendte godt og grundigt op og ned på styrkeforholdene.

Dansk Folkeparti fik en af de største vælgerlussinger nogensinde og blev mere end halveret ved valget. Partiet gik fra 37 til 16 mandater.

Fordelingen af gruppeværelser faldt tirsdag på plads, og de 16 medlemmer af DF overtager det værelse, der har tilhørt Liberal Alliance.

Dermed flytter DF tilbage til partiets tidligere gruppeværelse, som før var DF's i en årrække. Det har DF selv valgt, oplyser partiet. Det bekræftes af De Radikale.

DF's hidtidige gruppeværelse overtages netop af De Radikale, der fik fremgang ved valget. Nu er partierne således lige store i antal mandater.

Liberal Alliance fik også en vælgerlussing, så de næste fire år skal de fire medlemmer sidde i De Konservatives værelse, der engang var Per Stig Møllers (K) kontor, hvilket siger noget om størrelsen.

De Konservative fik den største fremgang i årtier og får et af de større værelser, der hidtil har været et udvalgsværelse.

Alternativet gik også tilbage ved valget, og de fem medlemmer får De Radikales gruppeværelse, mens SF's 14 medlemmer får Alternativets.

På Christiansborg er et gruppeværelse ikke bare et rum med fire vægge mellem et gulv og et loft.

Det er som så meget andet i Folketinget forbundet med strengt hierarki, prestige og ikke mindst en særlig optagethed af størrelse.

Socialdemokratiet beholder sit gruppeværelse, som ikke er på den famøse røde gang, hvor flere af de andre partiers gruppeværelser ligger.

Venstre og Enhedslisten beholder ligeledes deres gruppeværelser, mens Nye Borgerlige er nyt på tinge og får partiets første gruppeværelse.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.