Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Demonstranter i Hongkong vil ved valg sende signal til regering

Protestledere opfordrer til at sætte demonstrationer på pause for ikke at forstyrre valghandling i Hongkong.

Protestledere opfordrer til at sætte demonstrationer på pause for ikke at forstyrre valghandling i Hongkong.
Mange anser distriksvalget som en "folkeafstemning" om støtten til den regeringskritiske protestbevægelse i Hongkong. Der er indsat politi ved valgstederne for at forhindre uroligheder. Foto: Athit Perawongmetha/Reuters
Protestledere opfordrer til at sætte demonstrationer på pause for ikke at forstyrre valghandling i Hongkong.
Der er søndag morgen lokal tid meget lange køer ved flere af valgstederne i Hongkong. Det skyldes, at mange er bekymrede for, at uroligheder senere på dagen vil afbryde valghandlingen. Foto: Adnan Abidi/Reuters

Distriktsvalget i Hongkong er natten til søndag dansk tid skudt fredeligt i gang.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Hongkong har været præget af uro de seneste seks måneder, men op til valget er der blevet lagt en dæmper på sammenstødene mellem demonstranter og politiet.

Valgstederne åbnede klokken 07.30 søndag morgen lokal tid. Med ni timer tilbage at stemme i - klokken 13.30 lokal tid - havde over 1,5 millioner borgere stemt ved valget, viser de seneste tal fra myndighederne.

Aldrig før har så mange stemt ved et distriktsvalg i Hongkong, skriver nyhedsbureauet Reuters.

På flere fora for regeringskritiske demonstranter lyder opfordringen, at protesterne sættes på pause for ikke at forstyrre valghandlingen.

I flere opslag på hjemmesiden lihkg.com, der bruges af prodemokratiske demonstranter, lyder det, at man "ikke bør bringe valget i fare".

Mange anser ifølge Reuters valget som en "folkeafstemning" om støtten til den regeringskritiske protestbevægelse i Hongkong.

Normalt er der ikke stort fokus på distriktsvalget i Hongkong, hvor der tidligere hovedsageligt er blevet valgt kandidater, der bakker op om den kinesisk støttede regering i Hongkong. Det skriver AFP.

Distriktsrådene beskæftiger sig med hverdagsopgaver såsom indsamling af skrald og byplanlægning.

Men ved dette valg er situationen en anden. Prodemokratiske kandidater håber på at få et godt valg og dermed sende et budskab til Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, og hendes regering, som af kritikere er blevet beskyldt for ikke at lytte til demonstranternes ønsker.

Der skal vælges 452 medlemmer til distriktsrådene i 18 forskellige distrikter. Valget er det tætteste borgerne i Hongkong kommer på at få lov at vælge deres egne repræsentanter.

Der har normalt ikke været en høj stemmeprocent ved distriktsvalget. Men knap 400.000 nye vælgere har ladet sig registrere ved dette valg.

Det ser flere som et tegn på, at flere prodemokratiske vælgere vil stemme.

Politiet er blevet indsat ved valgstederne søndag for at forhindre uroligheder.

Der var søndag morgen usædvanligt lange køer ved flere af valgstederne, skriver Reuters.

Det skyldes en bekymring for, at der udbryder uroligheder ved valgstederne senere på dagen.

- Nogle er bange for, at valghandlingen vil blive stoppet af uforudsigelige hændelser, såsom protesterne, siger Kevin Lai, der sammen med hundredvis af andre vælgere er mødt tidligt op for at afgive sin stemme ved valgstedet i Kowloon.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.