Dansk vinavl slår alle rekorder i sommervarmen

Dansk vinavl kan blive interessant for udenlandske investorer, hvis vejret i år gentager sig, siger forening.

Dansk vinavl kan blive interessant for udenlandske investorer, hvis vejret i år gentager sig, siger forening.
Vinbonde Jan Thrysøe fra Guldbæk Vingård syd for Aalborg på arbejde i vinmarkerne. Det varme sommervejr har været godt for de danske druer. Vinavlerne oplever en vækst som aldrig før, og de forventer at høste op til 14 dage før tid i september. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Champagnepropperne knalder nærmest på forhånd i dansk vinavl efter en sommer, der gør det muligt at lave den vin, som der er ekspertisen til, men som klimaet sjældent tillader.

- Så meget varme og sol og tidlig modning har vinavlerne ikke oplevet før herhjemme, siger Hans Münter, næstformand i den nye fælles organisation for alle danske vinavlere, Dansk Vin.

- Selv om det sikre kort for danske avlere stadig er hvidvin og mousserende vine, så bliver den danske rødvin i år bedre end nogensinde. I det hele taget får vi en rekordvinhøst på grund af tidlig modning og høj koncentration af saft og kraft i druerne, siger han, der selv er hobbyvinavler på Djursland.

Tom Christensen er til gengæld med ti hektar vinstokke på Dyrehøj Vingård ved Kalundborg Danmarks største vinproducent.

Han har været i branchen siden 2008, hvor han vekslede en stor indtægt på svin til vin.

- Sidste år høstede vi 20 ton druer, og i år håber jeg på 30 ton. Jeg ved, at vejret for mange landmænd er en katastrofe. Men på vinfronten har vi aldrig set en lignende høst som i år, siger han.

Tom Christensen laver ikke rødvin. Men han ser frem til hvidvin, rosé og mousserende vin af en høj kvalitet.

- Jeg tror på, vi i år kan lave noget unikt og også markere os internationalt, siger han.

Næstformand Hans Münter fra Dansk Vin tror, at udviklingen vil gå mod få og store danske vinproducenter fremadrettet.

- Men der kan også opstå noget andelsproduktion, hvor en række små vinproducenter slår sig sammen om tappe- og presseudstyr, som jo kun bruges i kort tid hvert år, siger han.

Hvis det varme sommervejr i år ikke blot er en enlig svale, så ser han også en ny tendens:

- Så tror jeg, at udenlandske investorer kan få øjnene op for, at de kan lave et champagnelignende produkt i Danmark, hvor jorden koster en tiendedel af, hvad den koster i de franske vindistrikter. Jeg kan godt se Danmark blive et vinland i løbet af den næste generation eller to, siger han.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.