BLÅ BOG: Coster-Waldau kan gå hjem med en Emmy i tasken

Coster-Waldau hurtigt sit danske gennembrud, og efter et årti tonede han også frem på de udenlandske skærme.

Coster-Waldau hurtigt sit danske gennembrud, og efter et årti tonede han også frem på de udenlandske skærme.
Den 47-årige skuespiller har over 50 film og tv-serier stående på cv'et. Til september finder Nikolaj Coster-Waldau ud af, om han også kan skrive Emmy-prisvinder i kategorien "bedste mandlige birolle" på det. Foto: Alberto Pizzoli/arkiv/Ritzau Scanpix
De seneste år er den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau blevet et stort internationalt navn i tv-kredse.Torsdag offentliggjorde Emmy-akademiet, at han er nomineret til den fornemme tv-pris for sin rolle som Jaime Lannister i den populære fantasyserie "Game of Thrones".Om Coster-Waldau får prisen med hjem, bliver afsløret ved prisuddelingen 17. september i Los Angeles, USA.Navn: Nikolaj Coster-Waldau.Alder: 47 år.Fødested: 27. juli 1970 i Rudkøbing.
Nationalitet: Dansk.Uddannelse:1989-1993: Han uddannede sig til skuespiller på Statens Teaterskole. Undervejs læste han et semester på den engelske teaterskole Bristol Old Vic.Karriere:* Coster-Waldau har over 50 film og tv-serier på cv'et.* Hans første rolle var i Thomas Vinterbergs komedie "Slaget på tasken" (1993), og dernæst fik han rollen som Martin i Ole Bornedals gyser "Nattevagten" (1994).* Han flyttede til England i håb om et internationalt gennembrud. I år 2000, da han spillede en FN-soldat i Åge Rais' thriller "På fremmed mark", fik udlandet for alvor får øjnene op for den danske skuespiller.* Han har blandt andet spillet Gordon i "Black Hawk Down" (2001), John Amsterdam i "New Amsterdam" (2008) og Jaime Lannister i "Game of Thrones" (2011-2017).Civilstand: Siden 1998 har han været gift med den grønlandske skuespillerinde og sangerinde Nukâka Coster-Waldau. Sammen har de døtrene Philippa fra 2000 og Safina fra 2003.Priser:* Han har modtaget Svend Prisen, også kendt som Publikumprisen. Den modtog han i 2015 i kategorien "årets bedste mandlige skuespiller" for sin præstation i filmen "En chance til".* Han har været nomineret til blandt andet Robert-prisen, Bodil-prisen og Screen Actors Guild Awards.* 12. juli 2018 blev det offentliggjort, at han er nomineret til en Emmy i kategorien "bedste mandlige birolle" for sin præstation som Jaime Lannister i tv-serien "Game of Thrones". Uddelingen finder sted 17. september 2018.Andet:* Coster-Waldau er goodwill-ambassadør for FN, hvor han har til opgave at skabe fokus på FN's verdensmål for bæredygtig udvikling.Kilder: IMDb, Det Danske Filminstitut, Danske Film, TV2./ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.