Tjek selv bilen og spar penge

Selvom du ikke kan finde hoved og hale i motorrummet, findes der stadig nogle småting, du snildt kan ordne på bilen

Selvom du ikke kan finde hoved og hale i motorrummet, findes der stadig nogle småting, du snildt kan ordne på bilen
Tjek af oliestand foregår ved at trække målepinden op, tørre den fri for olie og så en tur ned den igen inden, den for anden gang trækkes op, så man kan se, om oliestanden er inden for afmærkningen på pinden.
Selvom du ikke kan finde hoved og hale i motorrummet, findes der stadig nogle småting, du snildt kan ordne på bilen
En ting, man som bilist selv kan kan klare, er påfyldning af sprinklervæske. Beholderen er typisk placeret ude i en af motorrummets sider som her i en Audi (den hvide beholder med det blå låg).

BILER: Det er ikke billigt at være bilejer. Der skal bruges penge på forsikringer, afgifter og benzin, og så skal den vedligeholdes.

Heldigvis er der nogle ting, du selv kan lære og dermed spare penge.

Hvis du er helt grøn, er det en god idé at have instruktionsbogen ved hånden, anbefaler seniorteknikker ved FDM Jørgen Jørgensen.

Noget af det første, man kan lære sig selv, er at tjekke olien.

- Langt de fleste biler i dag har en oliepind, som man trækker op, tørrer fri for olie, og stikker ned igen. Når du så trækker den op, kan du se, om mængden af olie er inden for de to afmærkninger, forklarer Jørgen Jørgensen.

Du bør tjekke oliestanden en gang om måneden.

- Man skal helst gøre det ved slukket motor, der har stået i minimum fem minutter og kølet af. Det er simpelthen fordi, at al den olie, der er blevet pumpet rundt i motoren, skal have tid til at løbe tilbage i karret, siger Jacob Jensen, der er automekaniker og værkstedssupporter ved Autobutler.

En ting, man som bilist selv kan kan klare, er påfyldning af sprinklervæske. Beholderen er typisk placeret ude i en af motorrummets sider som her i en Audi (den hvide beholder med det blå låg).

Kølervæske

Beholderne til køler- og sprinklervæske er begge gennemsigtige og er derfor nemme at tjekke. Her er der også en minimum- og maksimumsstreg, så det kan man også godt kaste sig over.

Det er sjældent, at der mangler kølervæske, men det kan ske. Hvis du mangler kølervæske, mens du er ude at køre, så kan du hælde vand i beholderen.

Det er bare vigtigt, at du venter med at skrue låget af , til det er "håndlunt". Ellers kan du blive forbrændt af både dækslet og væsken.

Vinduesviskere er også en opgave, som de fleste kan få succes med selv at skifte.

- Man køber en æske med viskerblade i, og så er der tit en vejledning med, der fortæller, hvordan og hvor de skal sidde, siger Jacob Jensen fra Autobutler.

Når det kommer til dine dæk, er der to ting at holde øje med: Mønstret i dækkene og dæktrykket.

Dine dæk skal minimum have et mønster, der er 1,6 millimeter dybt, og det må ikke slides ned til at være under 3 millimeter.

Du kan tjekke det anbefalede dæktryk i bilens manual, og selv ordne det på en tankstation.

Som amatørmekaniker kan man også kigge sine bremser efter.

Du skal måske tage hjulkapslerne af, før du kan kigge gennem hjulet og ind gennem bremsen.

- Foran bremseskiven sidder der et aggregat, der holder bremseklodserne rundt om skiven. Så kan du lyse ind på dem med lyset fra din telefon og se, hvordan de ser ud, siger Jacob Jensen.

Der skal gerne sidde en belægning på bremseklodsen. Jernet fra skivene og klodserne må ikke ramme hinanden. Hvis den kun er en enkelt til to millimeter, så bør du tage forbi værkstedet.

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.