Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Til kamp mod madspild: Nu må vi sælge mad til hinanden

Når der er mad tilovers skal man kunne dele med naboen siger fødevareminister om at private kan udbyde mad

Når der er mad tilovers skal man kunne dele med naboen siger fødevareminister om at private kan udbyde mad
Det bliver lovligt for private at sælge madretter videre til fremmede. Der er en begrænsning, så man højst må sælge 4-5 måltider om ugen. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

DANMARK: Fødevarestyrelsen ændrer på vejledningen, så alle private nu en gang om ugen må udbyde måltider til andre private. Det skriver Politiken.

Før hed reglen 10 gange om året og var tænkt til folk, der har madboder på loppemarkeder og lignende.

I 2014 fik to private borgere uafhængigt af hinanden et ubehageligt besøg fra Fødevarekontrollen. De to havde solgt for meget mad til andre brugere via en deleportal for madlavning ved navn "Dinnersurfer".

Besøget kostede 1200 kroner i kontrolgebyr, skabte stor uro hos de 700 "kokke" på Dinnersurfer og var med til at lukke et marked, hvor folk solgte deres overskydende aftensmad til andre i nabolaget.

Men fire år senere i 2018 bliver det lovligt for private at sælge madretter videre til fremmede. Der er en begrænsning, så man højst må sælge 4-5 måltider om ugen.

Her kan et måltid være alt fra en porretærte, et surdejsbrød og en pose med 40 frikadeller til et helt måltid med hummer, boeuf mignon og is til 500 kroner kuverten.

- Vi har et ganske stort madspild på mange niveauer i samfundet, blandt andet der hvor vores egen mad ryger i skraldespanden i stedet for i munden på nogen. Når noget er tilovers, skal man kunne dele det med naboen.

- Der er også dem, der går med en lille kok i maven og har lyst til at teste, hvor langt det rækker, og her kan det være et sted at starte, siger fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til Politiken.

Ministeren kalder det "en Lasagne-Uber" med henvisning til kørselstjenesten Uber.

Det er også en måde at tjene nogle ekstra penge på - op mod 100.000 kroner om året ifølge Fødevarestyrelsens overslag.

/ritzau/

Reglerne for privates madsalg
* Hidtil har private haft mulighed for at sælge fødevarer op til cirka ti gange om året uden at være registreret hos Fødevarestyrelsen.
* De nye regler betyder, at private kan sælge cirka fire-fem måltider om ugen, uden at man skal være registreret som fødevarevirksomhed.
* Der stilles således ikke krav til indretning og drift af køkkenet hos private, der sælger mad under den nye bagatelgrænse.
* Den enkelte madsælger er dog altid ansvarlig for den mad, man sælger.
* Maden må således ikke gøre køberne syge ved for eksempel at indeholde skadelige stoffer, sygdomsfremkaldende bakterier, virus eller parasitter.
Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen.
/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.