Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Flotte facader: Så tit skal huset males

Sommeren er et godt tidspunkt at få frisket facaderne op på, og selv om de måske stadig ser pæne ud på overfladen, skal de efter en årrække have en omgang med malerrullen.

Sommeren er et godt tidspunkt at få frisket facaderne op på, og selv om de måske stadig ser pæne ud på overfladen, skal de efter en årrække have en omgang med malerrullen.
Arkivfoto

FRITID: Der er to årsager til, at man overfladebehandler: Den ene er af æstetisk art, og den anden er vedligehold for at få beskytte boligen. Og det er vigtigt for husets stand, lyder det fra Lilian Bech, afdelingschef i arbejdsgiverforeningen og brancheorganisationen Danske Malermestre.

- Som tommelfingerregel skal man regne med at overfladebehandle huset hvert femte til syvende år, lidt afhængigt af hvad der er tale om, siger hun og uddyber:

- Det er ikke uden betydning, om det er et sommerhus på vestkysten, som indimellem bliver sandblæst, om det er et byhus, hvor der er meget forurening, eller om det er et hus inde midt i landet, som ikke udsættes for nedbrydende faktorer - om det så er menneskeskabte eller fra naturen, siger Lilian Bech.

Så længe kan man dog ikke lade vedligeholdelse af vinduerne vente.

- Vinduerne er et af de svageste led, og de bør efterses en gang årligt. Afhængigt af tilstand bør de gås efter, hvis malingen er brudt, og træet er blottet, siger Lilian Bech.

Ifølge Jakob Brandt, der er vicedirektør for SMVdanmark - det nye håndværksråd, kan det på den lange bane betale sig at investere tid og penge i vedligehold.

- Der er nok lidt for mange boligejere, der trækker den udendørs maling et år eller to for meget, hvilket betyder, at der kan begynde at opstå skader og komme fugt ind i huset, som kan give kedelige følgevirkninger, siger han.

Det kan man komme i forkøbet ved at bruge en eftermiddag på at gå rundt om huset, kradse lidt i malingen og se, om der er noget, der er ved at skalle af - og få det sat i stand, råder han.

- Det er meget, meget billigere at vedligeholde boligen, end det er at reparere på følgeskader som svamp og råd, hvis fugten først kommer ind i træ- eller murværket, advarer Jakob Brandt.

Selv om sommeren er et godt tidspunkt at få malet på i forhold til nedbørsrisiko og fugt, skal man ikke gøre det i direkte sol, påpeger bygge- og boligkøbsrådgiver Ole Vedsted-Jakobsen fra Bolius.

- Det er afgørende for resultatet, at man ikke maler i direkte solskin, for så tørrer malingen for hurtigt, og så når det ikke at trænge ordentligt ind. Man skal male skyggen rundt - det er også rarere, råder han.

 

/ritzau fokus/

 

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.