Fedt: Vinterbadere skal forbrænde overvægt

Vinterbadning giver velvære, og måske slanker det også. Overvægtige indgår i nyt forsøg.

Vinterbadning giver velvære, og måske slanker det også. Overvægtige indgår i nyt forsøg.
Vinterbadning er blevet populært. Etablerede klubber har ventelister, og flere steder i landet skyder nye klubber op. Her en vinterbader i Holbæk Fjord. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/arkiv/Ritzau Scanpix
Vinterbadning giver velvære, og måske slanker det også. Overvægtige indgår i nyt forsøg.
Forsker Susanna Søberg skanner deltagerne i projektet, inden de begynder at vinterbade. De skal i tre timer ligge på tæpper, som køles ned med vand. Når de fire måneder med vinterbadning er slut, gentages skanningen. Dermed kan forskerne se, om deltagerne har fået mere brunt fedt. Foto: Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

DANMARK: Vinterbadere fortæller henført om det sus, de oplever, når det kolde vand omslutter kroppen.

Vinterbadning er populært, og måske kan det kolde gys tilmed være en effektiv slankekur.

Som de første i verden skal en gruppe overvægtige danske mænd og kvinder medvirke i et forsøg, der skal vise, om kuldechokket kan øge kroppens energiforbrug.

Bag projektet står Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet i København.

Her forklarer ph. D-studerende Susanna Søberg, at deltagerne skal gøre hende og det øvrige forskerteam klogere på, om vinterbadning kan aktivere kroppens sunde brune fedt.

Det sidder under kravebenet og langs rygraden, og modsat det hvide, som lagrer energi, så forbrænder det brune energi.

- Det brune fedt kan betragtes som en lille fabrik inde i kroppen. Hvis man kan tænde for det, så vil det bruge sukker og fedt fra blodbanen. Dermed vil man begynde at tære på det hvide fedt, siger Susanna Søberg.

Fra slutningen af oktober og de næste fire måneder skal 15 af deltagerne i projektet vinterbade, mens de øvrige 15 udgør kontrolgruppen.

Alle skal de bære et pulsur og føre logbog over deres hverdag, så resultaterne kan sammenlignes.

Brunt fedt slanker

For deltagerne i badegruppen gælder, at de tre gange om ugen skal lukke sig ind på badeanstalten Helgoland på Amager.

Hver gang skal de hoppe i vandet tre gange, gerne suppleret med ture i saunaen.

Eksistensen af det brune fedt har været kendt siden 1980'erne, men først for nylig er forskere blevet opmærksomme på dets slankepotentiale.

Med et stigende antal overvægtige er håbet, at det kan blive et våben i kampen mod kiloene.

Ikke bare indbyder Danmark med sit klima til vinterbadning. På længere sigt kan det måske blive muligt at aktivere fedtet på en kunstig måde.

- Hvis vi kan finde markørerne i det brune fedt, så vil det måske være muligt at udvikle et lægemiddel til overvægtige, siger Susanna Søberg.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.