Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Irans leder: Flystyrt må ikke overskygge drab på Soleimani

Den magtfulde ayatollah Ali Khamenei har ledt fredagsbønnen i Irans hovedstad for første gang siden 2012.

Den magtfulde ayatollah Ali Khamenei har ledt fredagsbønnen i Irans hovedstad for første gang siden 2012.
Store menneskemængder var samlet i Irans hovedstad, Teheran, for at mindes Qassem Soleimani, umiddelbart efter at han 3. januar blev dræbt i et amerikansk droneangreb.

TEHERAN: Irans nedskydning af et ukrainsk passagerfly i sidste uge må ikke overskygge USA's drab på den magtfulde iranske militærleder Qassem Soleimani.

Sådan lyder det fredag fra Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Han står fredag formiddag for første gang i otte år i spidsen for fredagsbønnen i Irans hovedstad, Teheran.

Irans militær har erkendt at have skudt det ukrainske fly ned ved en fejl onsdag i sidste uge. 176 personer omkom - herunder adskillige iranere.

- Flystyrtet var en tragisk ulykke. Det brændte gennem vores hjerter.

- Men nogen har prøvet at fremstille det på en måde, så vi vil glemme det store martyrium og offer, siger Khamenei med henvisning til Soleimani.

62-årige Qassem Soleimani var leder af Quds-elitestyrken i Irans Revolutionsgarde og en af Irans mest magtfulde mænd.

Han befandt sig i et køretøj, som fredag den 3. januar blev ramt af et missil affyret fra en drone, da det var på vej ud af den internationale lufthavn i Bagdad i Irak. USA stod bag droneangrebet.

- Vores fjender var lige så glade for flystyrtet, som vi var triste. De var glade for at have fået en anledning til at kritisere Revolutionsgarden, de væbnede styrker og vores system, lyder det fra Khamenei.

Det ukrainske fly blev skudt ned onsdag i sidste uge. Det skete, kort tid efter at Iran havde udført et luftangreb mod to irakiske militærbaser. På baserne befandt der sig blandt andet amerikanske og danske soldater.

Angrebet var et modsvar på drabet på Soleimani.

Det er usædvanligt, at den magtfulde ayatollah leder fredagsbønnen.

Sidst det skete var i 2012 ved 33-året for landets islamiske revolution, og på et tidspunkt hvor der var stor debat om Irans atomprogram.

Det er traditionelt af stor symbolsk betydning, når den øverste åndelige leder står i spidsen for fredagsbønnen. Det skriver BBC. Det er forbeholdt tider, hvor Irans øverste autoritet ønsker at levere et vigtigt budskab.

/ritzau/AFP

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.