Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik Administrér samtykke

Hjemmedialyse og behandling med drop presser kommuner

Kommuner savner klarere rammer og økonomisk kompensation for stigende antal borgere, der behandles hjemme.

Kommuner savner klarere rammer og økonomisk kompensation for stigende antal borgere, der behandles hjemme.
Kommunernes formand, Jacob Bundsgaard, efterlyser en reform på sundhedsområdet, der afspejler de nye opgaver, som kommunerne har overtaget fra sygehusene. (Arkivfoto).

AALBORG: Landets 98 kommuner træder i stigende grad til, når borgere har afsluttet behandling på sygehuse.

Hjælp til hjemmedialyse og intravenøs behandling med ernæring og medicin er eksempler på opgaver, som kommunerne hjælper med.

Men kommunerne savner klarere retningslinjer og ikke mindst økonomisk kompensation for de opgaver, de tager på sig.

- Udfordringen er, at det sker ukontrolleret, og at der ikke følger ressourcer med.

- Det betyder, at vi bliver presset på økonomien og på at have de kompetencer, der skal til for at løse opgaverne, siger Jacob Bundsgaard (S), formand for Kommunernes Landsforening (KL).

98 procent af kommunerne svarer i en rundspørge foretaget af KL, at de løser særlige behandlingsopgaver, der tidligere lå i sygehusregi.

Det seneste år har næsten otte ud af ti kommuner ifølge samme rundspørge overtaget nye opgaver fra sygehusene eller øget omfanget af opgaver, de allerede løste.

Men kommunerne savner klarere rammer for ansvaret for behandlingerne og økonomisk kompensation.

Som det er nu, må pengene ifølge Jacob Bundsgaard ofte tages fra andre kommunale kerneopgaver.

Professor Jes Søgaard fra Center for Sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet er enig i behovet for klarere rammer.

- Problemet er, at der ikke rigtig er nogen plan for det, så det bliver ensartet i hele landet.

- Der mangler aftaler om det organisatoriske setup og økonomien, og så skal Sundhedsstyrelsen ind over med nogle kvalitetsstandarder, siger han.

Udfordringen bliver ifølge professoren kun større de kommende år, hvor der vil komme flere behandlingskrævende ældre og kronikere.

Jacob Bundsgaard mener, at de nye opgaver skal tænkes ind i en kommende reform af sundhedsvæsenet.

- Der er et enormt behov for at rykke på det her og få draget nogle konklusioner. Det kan man ikke bare udskyde i det uendelige, siger han.

Regeringen har bebudet en reform på sundhedsområdet. Men på et samråd tirsdag afviste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) at sætte en dato på.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.