Yoko Ono spreder fortsat kærlighed og fred

Hun er for alvor kendt som enke til musikeren John Lennon. Men Yoko Ono har en lang karriere i kunstens verden og fortsætter med at skubbe til kunstens grænser.

Hun er for alvor kendt som enke til musikeren John Lennon. Men Yoko Ono har en lang karriere i kunstens verden og fortsætter med at skubbe til kunstens grænser.
Året er 1969, og John Lennon og Yoko Ono har indledt deres ægteskab og kunstneriske samarbejde, der blandt andet førte til denne happening og til sangen "Give Peace a Chance". - Arkiv

Yoko Ono fylder 85 den 18. februar og er både elsket og hadet af mange.

Elsket for sin eksperimenterende kunstværker, der opfordrer til kærlighed og fred.

Hadet for sin mulige involvering i bruddet mellem de fire medlemmer af The Beatles.

Yoko Ono har i mange år været beskyldt for at skabe splid mellem sin mand, John Lennon, og de tre øvrige medlemmer af The Beatles.

Men mange år efter enden på Beatles-æraen og John Lennons død er Yoko Ono langsomt blevet taget til nåde.

Mest markant har Beatles-medlemmet Paul McCartney slået fast, at hun ikke var årsag til enden på The Beatles.

- Det var ikke hende, der brød os op. Vi brød med hinanden, sagde Paul McCartney i 2012.

Forsonet og forandrende

Yoko Ono har været fremhævet som inspiration til mange af Lennons sange, men også som medforfatter til nogle af hans største hits. I 2017 anerkendte National Music Publishers Association, at Yoko Ono var med til at skrive Lennons kæmpehit "Imagine".

Dermed har Yoko Ono langsomt kunnet anerkendes som kvinden, der sammen med John Lennon skabte udødelige musik- og kunstværker.

Og den opfattelse mener Yoko Ono er retvisende.

- Jeg ændrede ham ikke, som mange mennesker tror, men der var en del af ham, som han ikke var i stand til at udtrykke på grund af det miljø, han var i, menneskene omkring ham, hans opvækst og så videre, har hun fortalt til The Observer.

Yoko Ono stod sammen med Lennon også bag det kendte budskab "War is over - if you want it".

Hendes 85-års fødselsdag markerer afslutningen på en udstilling på Kunsthal Charlottenborg.

Her indbyder hun publikum til at klippe stykker af en kjole og sende dem som kærestebrev til en, de elsker.

Dermed fortsætter hun med at sprede budskabet om kærlighed og fred, som hun og John Lennon gjorde det for så mange år siden i "Imagine".

/ritzau/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.