Varmekunder risikerer ekstraregning

Energiminister vil lukke et hul, der gør det muligt for fjernvarmeværker at udskrive ekstra milliardregninger

Energiminister vil lukke et hul, der gør det muligt for fjernvarmeværker at udskrive ekstra milliardregninger
En afgørelse kan bane vejen for flere end 50 fjernvarmeleverandører, der beder om lov til at udskrive samlede regninger i milliardklassen. Men det hul vil politikerne på Christiansborg lukke. Arkivfoto: Dennis Lehmann/Scanpix

HELE LANDET: Kommunerne skal ikke kunne bruge fjernvarmeværker som bank og løbende hive penge ud af dem.

Det slår energi- og forsyningsminister Lars Christian Lilleholt (V) fast, efter at selskabet Eniig Varme fra Herning har fået lov til at opkræve en ekstraregning på 172 millioner kroner hos sine kunder.

- For regeringen er det helt afgørende, at vi får lukket det her hul, således at ejerne - altså kommunerne - fremadrettet ikke har mulighed for at bruge fjernvarmeværkerne som bank, siger han.

Afgørelsen i Eniig Varmes sag kan bane vejen for flere end 50 fjernvarmeleverandører, der også beder om lov til at udskrive samlede regninger i milliardklassen. Det skriver Jyllands-Posten.

Nyfortolkning

Kernen ligger i en nyfortolkning af det, der i fagsprog kaldes forrentning af indskudskapital.

De penge kan fjernvarmeselskaberne frit disponere over i modsætning til hovedreglen, som ifølge avisen betyder, at alt, hvad de tjener, skal pløjes tilbage i deres selskaber.

- Regeringen er på fjernvarmeforbrugernes side. Derfor vil jeg have lukket den mulighed, der er i dag, for at kommunerne kan få forrentet deres indskudskapital i fjernvarmeselskaberne.

- Fremadrettet skal det være sådan, at kommunerne kun skal have mulighed for at få forrentet deres penge, når de foretager investeringer i fjernvarmeselskaberne, siger Lars Christian Lilleholt.

Ministeren vil derfor forsøge at finde en løsning med de andre partier i Folketinget.

- Skal ske hurtigst muligt

Ministeren tilføjer, at det er uvist, hvorvidt kunderne hos de i alt over 50 andre fjernvarmeselskaber kan reddes.

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er klar til at kigge på løsninger.

- Vi vil opfordre regeringen til at gøre det hurtigst muligt, så der ikke er flere, som kan benytte sig af denne her mulighed, siger DF’s energiordfører, Mikkel Dencker.

Hos Socialdemokratiet venter man utålmodigt på en mødeindkaldelse fra ministeren.

- Jeg er meget enig med ministeren i, at der skal gøres noget i den her sag, og at reglerne er forældede, siger energiordfører Jens Joel (S).

- Og der er jeg bare nødt til at sige: Nu må ministeren stoppe med at sige det i pressen og begynde at sige det til os i forligskredsen, tilføjer han.

/ritzau/

Overblik: Derfor kan fjernvarmen blive dyrere
Danske fjernvarmekunder kan med en ny fortolkning af reglerne risikere at få dyrere varme fremover.
Som Jyllands-Posten fortæller mandag, har fjernvarmeselskabet Eniig Varme i Herning fået lov til at opkræve 172 millioner kroner ekstra hos kunderne over de kommende fire år.
Det svarer i gennemsnit til lidt mere end 9000 kroner per kunde.
Årsagen er, at man har benyttet en ny måde at opgøre selskabets egenkapital. En metode, der i Hernings tilfælde betyder, at egenkapitalen er blevet 30-doblet fra de oprindelige 20 millioner, der er skudt ind i selskabet.
Eftersom egenkapitalen danner udgangspunkt for, hvor meget ejerne må trække ud af selskabet i udbytte, får det stor betydning.
De 172 millioner kroner er beregnet med tilbagevirkende kraft for en længere årrække.
Men den forhøjede egenkapital får også betydning fremover, fordi ejerne får mulighed for at hive flere penge ud af selskabet hvert år.
De nye regler kan få konsekvenser for en lang række andre fjernvarmeselskaber.
Det afhænger af, om ejerne benytter sig af muligheden - men også af hvordan ejerstrukturen er.
Ifølge Jyllands-Posten har et halvt hundrede selskaber tidligere givet udtryk for, at man vil følge trop med Herning. Der er i alt lige over 400 fjernvarmeselskaber i Danmark af meget forskellig størrelse.
I de forbrugerejede selskaber, som står for godt en tredjedel af fjernvarmeleverancen i Danmark, er der - som navnet antyder - imidlertid ingen andre ejere end forbrugerne.
Derfor er den nye fortolkning ikke relevant her.
/ritzau/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.