Tusindvis af danskere har dronekørekort

Flere danskere vil gøre karriere som dronepiloter, viser tal fra Trafikstyrelsen. 3000 har fået tilladelse til at flyve med droner i kommercielt øjemed.

Flere danskere vil gøre karriere som dronepiloter, viser tal fra Trafikstyrelsen. 3000 har fået tilladelse til at flyve med droner i kommercielt øjemed.
Foto: Fabrice Coffrini

Tiden hvor droner primært var et dyrt hobbylegetøj for private entusiaster er forbi.

Nu tager tusindvis af danskere kørekort for at kunne bruge dronerne professionelt.

For tre år siden var det blot et dusin danskere, der havde tilladelse, men nu har 2979 danskere taget dronebevis, så de kan arbejde som professionelle dronepiloter, viser tal fra Trafikstyrelsen.

Hvis man flyver uden for byerne og primært bruger den som legetøj, kan man nøjes med at tage et såkaldt dronetegn på nettet - dem er der ifølge Trafikstyrelsen udstedt 5056 eksemplarer af.

Den store interesse for droner har fået styrelsen til at udvikle app’en "Droneluftrum", som giver droneførere et overblik over, hvor man ikke må flyve, siger luftfartsinspektør i Trafikstyrelsen Anders Madsen.

- Alle, der flyver med droner, skal kende til de områder, hvor det ikke er tilladt at bruge dem. Derudover giver app’en mulighed for, at politiet og helt almindelige danskere kan følge med i, om der må flyve droner i deres nærområde, siger Anders Madsen.

Der er mange regler for droner

Men selv om app’en siger god for flyvningen, er der stadig en lang række regler, man skal kende til.

I et bymæssigt område er det for eksempel kun tilladt at bruge droner til erhvervsmæssige formål.

Det kræver også, at føreren har et dronebevis, og at dronen er ansvarsforsikret og registreret til en virksomhed.

De seneste tal fra Trafikstyrelsen viser, at knap 2100 droner er registret, så de har fået, hvad der svarer til gule erhvervsnummerplader på en bil.

De professionelle dronepiloter bruger især droner til at filme og tage billeder med, fortæller centerchef Stig Yding Sørensen fra Teknologisk Institut.

- I dag kan du næsten ikke se en nyhedsudsendelse, uden at der er en drone, der flyver op og tager nogle ret fantastiske oversigtsbilleder, siger han.

Droner har dog potentiale til meget andet end at filme, vurderer sekretariatsleder i brancheforeningen for droner i Danmark, Christoffer Greenfort.

Indtil videre har de professionelle droneoperatører til gengæld ikke været særligt gode til at sælge sig, mener han.

- Droner er ellers oplagte til meget manuelt arbejde, eller det vi kalder såkaldte 3D-opgaver - dumb, dull og dirty (dumt, kedeligt og beskidt, red.), siger han.

Han nævner som eksempel danske Hofor, som har brugt droner til at jagte lækager i fjernvarmenettet i København.

Her var to droner med termiske sensorer spændt fast med til at måle varmestråling, så Hofor kunne se, hvor der var unormalt høje temperaturer og dermed sandsynlighed for et varme- og vandtab i fjernvarmenettet.

Internetgiganten Amazon drømmer også om en fremtid, hvor selskabets pakker dumper ned i folks tagrender fra et drone-sendebud, men den udvikling ligger endnu et stykke ude i fremtiden, mener Stig Yding Sørensen.

- Man skal huske på, at droner udsender meget støj, så hvis hele Nørrebro i København begyndte at få leveret pakker i morgen, ville støjen være øredøvende.

- Og så er en drone på fire-fem kilo, der falder ned fra 200 meters højde, i sagens natur farlig, så der er nødt til at være en vis kontrol med det, siger han.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.