Tre maddilemmaer der giver hovedbrud

Man kan ikke få det bedste inden for både økologi, dyrevelfærd og klimabelastning samtidig. Så overvej, hvad er vigtigst i det store maddilemma.

Man kan ikke få det bedste inden for både økologi, dyrevelfærd og klimabelastning samtidig. Så overvej, hvad er vigtigst i det store maddilemma.
Foto: Arkivfoto

Uanset om det er dyrevelfærd, klima, sundhed, pris eller økologi, der vejer tungest, når der skal købes ind, er det faktisk næsten umuligt at vinde på alle parametre.

Her er tre ting, der er værd at have med i overvejelserne.

1) Dyrevelfærd eller klima

Da Forbrugerrådet Tænk i 2014 lavede en undersøgelse af, hvad der er vigtigst for danskerne, når der handles fødevarer, kom smagen ind på en førsteplads.

Også pris, udløbsdato og dyrevelfærd lå højt på listen. Klima var til gengæld ikke så højt prioriteret, fortæller Vibeke Myrtue Jensen, som er politisk rådgiver i miljø og transport hos Forbrugerrådet Tænk.

Og noget, der kan være svært at forene, er faktisk dyrevelfærd og klima. For jo mere plads et dyr skal have at boltre sig på, jo mindre klimavenlig bliver produktionen ofte.

- Hvis dyret er vokset op uden ret meget plads i en stald, så kan det godt være, at klimabelastningen ryger ned, men til gengæld kommer dyrevelfærden så ikke i fokus. Det er et dilemma, siger Vibeke Myrtue Jensen.

2) Indland eller udland

Lokalt produceret er bedst, når det er sæson

Det er en generel misforståelse, at man bare skal købe lokalt producerede fødevarer. Det gælder nemlig kun, når fødevarerne er i sæson.

- Det er ikke særligt godt at købe jordbær, der er dyrket i et drivhus i november, siger Vibeke Myrtue Jensen.

Hvis man køber danske grøntsager for at spare transporten er det ikke nødvendigvis en god byttehandel for klimaet.

Danske tomater udleder nemlig i gennemsnit 11 gange så meget CO2 som spanske tomater, viser beregninger fra den grønne tænketank Concito.

- Det skyldes, at spanske tomater dyrkes på friland og i sæson, mens danske tomater dyrkes året rundt i drivhuse, der skal opvarmes. Og transporten betyder meget mindre i det regnskab, siger hun.

3) Sundhed eller samvittighed

Men hvad så hvis valget står mellem en økologisk dansk tomat og en konventionelt produceret spansk tomat?

- Det kommer an på, om du opvejer din egen sundhed eller klimaet, siger Vibeke Myrtue Jensen.

- Formålet er jo først og fremmest at indtage noget sund mad. Vi anbefaler økologimærket, fordi det overordnet er det bedste, du kan gøre, ud fra flere afvejninger, siger hun.

Men fra et klimaperspektiv er det bedst at købe den spanske tomat.

Er begge tomater økologiske, er valget ifølge Vibeke Myrtue Jensen ikke så svært:

- Så vil det være bedst at købe den spanske. Fordi de har solen - og transporten er en meget lille del af regnskabet. Kriterierne er de samme inden for europæisk økologimærkning og det røde Ø-mærke, forklarer hun.

/ritzau/FOKUS

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.