Tjekliste: Sådan gør du bilen vinterklar

Foto:Bente Poder

Is, salt, slud og frost. Det tager alt sammen hårdt på bilen. Derfor kommer her en tjekliste til, hvad du selv kan gøre for at få bilen vinterklar.

Første ting er at skifte fra sommer- til vinterdæk - og gerne inden den første sne, siger Henrik Rasmussen, områdeleder i Falck Assistance DK.

I Danmark er det lovpligtigt, at vinterdæk har minimum 1,6 millimeters dækmønster. Han anbefaler dog at køre med mindst 3 millimeter dækmønster. Deres levetid varierer, men en tommelfingerregel er maksimalt fem år.

Vinterdækkene skal opbevares tørt, mørkt og gerne i en dækpose. Så jeg anbefaler ikke at købe brugte vinterdæk, for man ved ikke, hvordan de har været brugt og opbevaret, siger Henrik Rasmussen.

Fugt skaber rust

Næste trin er helt enkelt at rydde op i bilen. For gamle tæpper, aviser og klude samler fugt om vinteren, og det skaber rust, siger han. Det samme gælder bundmåtterne.

Så tjek også bundmåtterne, og tør dem på badeværelsesgulvet, hvis de er våde. Eller overvej sådan en plastbakke, man kan lægge ovenpå bundmåtterne i vinterhalvåret, siger Henrik Rasmussen.

Det er også vigtigt at få rengjort bilen udenpå. For vejsaltet sætter sig i snavset, og saltet går direkte i lakskader som et åbent sår, siger Henrik Rasmussen.

Det er også en god idé at smøre dørlåse og bagklap med lidt låseolie, selv om man oftest bruger fjernbetjenings-knappen til at låse op.

For den vinterdag, hvor bilen er løbet tør for strøm, er det noget skidt, hvis låsen ikke er smurt. Så risikerer man, at den sidder fast, siger Henrik Rasmussen. Samtidig kan du også give dørlisterne lidt silikone, så de heller ikke fryser til.

Man bør også være sikker på, ellers spørg en mekaniker, om både bilens kølervæske og sprinklervæske er frostsikret, siger Yasser Abaiji, der er teknisk konsulent hos FDM rådgivning.

Kølervæsken bør være i orden, hvis bilen regelmæssigt kommer til service. Den frostsikrede sprinklervæske kan du selv hælde på, siger han.

Vælg en sprinklervæske, der er frostsikret til 20-25 minusgrader. Så risikerer du ikke, at den stopper dysserne eller fryser på ruden, siger han.

Vinter betyder også flere timer med sparsomt dagslys. Derfor bør du også tjekke bilens lygter, siger Yasser Abaiji. Så tænd katastrofelyset, se at alle pærer lyser, og få en anden til at tjekke dit stoplys, mens du træder på bremsen.

En anden god ting kan være at få mekanikeren til at "stressteste" bilens batteri, siger Yasser Abaiji. For når vi har klimaanlæg, varmeblæsere og sædevarmen tændt om vinteren, tapper det alt sammen på batteriet.

Og når det bliver frostvejr, kan batteriet samtidig miste 50 procent af sin kapacitet. Og så står man måske med en bil, der ikke kan starte, siger Yasser Abaiji.

Hvis bilbatteriet ellers er tiptop, bør man dog ikke spare på klimaanlæg og aircondition. Tværtimod.

For det har godt af cirkulationen, og man får fugten ud af kabinen. Så det er både godt for sikkerheden, bilen og levetiden på klimaanlægget, siger Yasser Abaiji.

Fakta: Det bør du have i bilen om vinteren

- Isskraber.- Skovl.- Stort tæppe.- Lygte med nye batterier.- Slæbetov og startkabler.- Solbriller, hvis du bliver blændet af den lave vintersol. - Refleksvest - så du er synlig i vintermørket, hvis du skal rode med bilen.

Kilder: Yasser Abaiji, Henrik Rasmussen.

/ritzau fokus/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.