Teatret var hans elskerinde

Når det kommer til dansk teater, har få mennesker leveret så mange mindeværdige præstationer som teaterlegenden Jørgen Reenberg. 8. november runder han 90 år.

Når det kommer til dansk teater, har få mennesker leveret så mange mindeværdige præstationer som teaterlegenden Jørgen Reenberg. 8. november runder han 90 år.
Foto: Scanpix/Søren Bidstrup

Året er 1955. Jørgen Reenberg stiller sig for første gang op iført kors og bånd og stjerner som admiralen i operetten "Pinafore" på Det Kongelige Teater.

Hans tolkning af "Admiralens Vise" er blot en af de store præstationer, som danskerne husker skuespilleren Jørgen Reenberg for.

Med sin 90-års fødselsdag kan han se tilbage på en karriere, der har gjort ham til en legende inden for dansk teater.

Me Lund, der er forfatter til biografien om Jørgen Reenberg " ... men voksen blev jeg aldrig", fortæller, at han har en unik evne til at gøre teksterne levende.

- Han investerer sig selv i hvert eneste ord og sætning. Selv om han står med en tekst, der ikke er guld, så gør han det til guld, fordi han aldrig tager en replik for pålydende, men lader sin fantasi gå på opdagelse og stoler på den, siger hun.

Foruden sin rolle som admiralen, har han leveret dybfølte tolkninger af store roller som blandt andet Horace i Moliéres "Fruentimmerskolen", Albert Ebbesen i Heibergs "Elverhøj" og som Meyer og Gamle Levin i Nathansens "Indenfor Murene".

Teatret tog meget tid

Men det store engagement i skuespil og teater var ikke uden konsekvenser for teaterlegenden. De store præstationer krævede mange kræfter.

- Han siger, at teatret har været hans elskerinde. Det har været svært for ham at have andre i sit liv, fordi det har taget al hans opmærksomhed, lyder det fra Me Lund.

Jørgen Reenberg blev uddannet fra Det Kongelige Teater i 1948. Det skulle også blive her, at størstedelen af hans karriere skulle udfolde sig.

Han begyndte med klassisk teater, men tilføjede kort efter også komiske og mere moderne roller.

Han har vundet Reumert-prisen flere gange, og i 1963 blev han udnævnt til Ridder af Dannebrogordenen.

Han har tidligere været gift med Marianne Zobel og Ghita Nørby.

I 2008 stoppede Jørgen Reenberg karrieren med en sidste optræden på Det Kongelige Teater.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.