Spar plads: Hold disse madvarer ude af køleskabet

Et overfyldt køleskab kan være et irritationsmoment, der godt kan undgås, da mange fødevarer fint kan holde sig uden for køleskabet

Et overfyldt køleskab kan være et irritationsmoment, der godt kan undgås, da mange fødevarer fint kan holde sig uden for køleskabet
Det meste frugt har faktisk bedst af ikke at blive opbevaret i køleskabet, da det ødelægger smagen og forværrer modningsprocessen. Fotot: Colourbox

MADVARER: Frugt, grøntsager, kød, mælkeprodukter, konservesprodukter og meget andet.

Køleskabet kan hurtigt blive overfyldt, hvis man skal brødføde en hel familie, men det er slet ikke nødvendigt.

Der er nemlig mange fødevarer, der fint kan holde sig uden for køleskabet - og i flere tilfælde har varerne faktisk bedst af ikke at komme på køl.

Det fortæller Leif Skibsted, der er professor i fødevarekemi på Københavns Universitet.

Han peger eksempelvis på en fødevaregruppe som frugt og grønt, hvor avocadoer, agurker og tomater eksempelvis har det bedst af at blive opbevaret uden for køleskabet af hensyn til smagen og modningsprocessen.

- Bananer bør du heller ikke opbevare på køl eller i de poser, som bananerne er blevet transporteret i. De bliver plukket umodne, og så får de sprøjtet noget gas ind i posen, som skal modne dem på rejsen. Den luftart, der dannes i posen, har de ikke godt af at ligge i, siger Leif Skibsted.

Brød i brødkassen eller fryseren

Heller ikke brød bør du opbevare på køl, lyder det fra Leif Skibsted. Opbevar hellere dit brød mørkt - eksempelvis i en brødkasse. Og er sidste dato ved at være overskredet, kan du smide brødet i fryseren.

Insisterer du alligevel på at opbevare dit brød på køl, skal du være opmærksom på, at kvaliteten på brødet falder betragteligt. Det fortæller Jens Kirk Andersen, der er seniorrådgiver ved Forskningsgruppen for Mikrobiel Fødevaresikkerhed på DTU Fødevareinstituttet.

Hos Fødevarestyrelsen lyder det generelle råd, at du bør opbevare dine fødevarer, ligesom de er blevet opbevaret i supermarkedet.

Det råd kan både Jens Kirk Andersen og Leif Skibsted tilslutte sig, men der findes alligevel undtagelser.

- De fleste ting skal på køl, når de er blevet åbnet. Har det eksempelvis været på en dåse, så er indholdet puttet i dåsen, som så er blevet autoklaveret - det vil sige, at alle bakterier er blevet elimineret, siger Jens Kirk Andersen og fortsætter:

- Når vi så åbner dåsen og tager noget fra den, så er det et fremragende vækstmedie for mange typer bakterier, siger han.

Du kan derfor godt opbevare en uåbnet dåse tun eller bøtte mayonnaise i køkkenskabet. Når du åbner det, skal det på køl, for at det ikke danner bakterier.

Risiko for sygdom

Ved bakterier er det også vigtigt, at man skelner mellem det kvalitetsforringende og de sygdomsfremkaldende bakterier, fortæller Jens Kirk Andersen.

- Ofte vokser de kvalitetsforringende bakterier så hurtigt, at man selv får lyst til at smide den pågældende vare ud. Men andre gange kan det ske, at sygdomsfremkaldende bakterier vokser frem, før varen er blevet fordærvet, og så er der en risiko for, at man kan blive syg, siger Jens Kirk Andersen.

Risikoen for at udvikle sygdomsfremkaldende bakterier vil dog være større ved tunen end mayonnaisen, da denne type bakterier har sværere ved at vokse i konserverede fødevarer.

Ved konserverede fødevarer som mayonnaise, remoulade, et glas rødbeder eller syltetøj vil du derfor typisk kunne smage eller lugte, at varen er blevet dårlig, inden de sygdomsfremkaldende bakterier er nået at vokse frem.

Æg er også en fødevare, som har været til megen diskussion. I andre lande bliver æg nemlig opbevaret uden for køleskabet, og det kan du som sådan også godt gøre herhjemme, selv om alle supermarkeder gør det modsatte.

- Det betyder bare, at holdbarheden falder. Æg holder sig nemlig også længere ved at stå ved lav temperatur, siger Jens Kirk Andersen.

/ritzau fokus/

Inde eller ude af køleskabet?
Disse fødevarer bør du holde ude af køleskabet:
- Avocado.
- Tomat.
- Agurk.
- Banan.
- Brød.
- Syltetøj og marmelade.
Disse fødevarer bør du opbevare i køleskabet efter åbning:
- Dåser med eksempelvis tun eller makrel. (Læg rester i en ny beholder).
- Glas med eksempelvis rødkål, rødbeder eller asier.
- Bøtter med mayonnaise, remoulade eller ketchup.
Kilder: Jens Kirk Andersen, Leif Skibsted

Hvad tænker du...?

Mere fra forsiden

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.