Snebajer og nytårsskrald: Juleord kan slås op i netordbog

Den Danske Ordbog optager 1119 nye opslag. I blandt dem er 104 ord tilknyttet jul, nyår og vinter

Den Danske Ordbog optager 1119 nye opslag. I blandt dem er 104 ord tilknyttet jul, nyår og vinter
Arkivfoto

DANMARK: Vidste du, at en helligdagsbetaling er et beløb, som udbetales i løn for arbejde, der udføres på en helligdag?

Eller at en person, som er skabskristen, kun dyrker den kristne tro i forbindelse med jul, bryllupper eller dåb?

Fredag lancerer Det Danske Sprog- og Litteraturselskab en opdatering på netordbogen Den Danske ordbog, hvor begreber som helligdagsbetaling og skabskristen er blevet optaget.

I alt er 1119 nye opslag blevet en del af ordbogen.

I anledning af årstiden har flere af de nye opslagsord tilknytning til jul og nytår. Derfor kan ordbogsbrugere nu slå betydningen af ord som julegløgg, firmajulefrokost, snebajer og vinterbleg op i ordbogen.

Det er dog kun 104 af de nye ord, som relaterer sig til jul, nytår og vinter. Også flere hverdagsord og faste udtryk har fundet vej til Den Danske Ordbog.

Der går altid noget tid, fra ordene kommer ind i sproget, til man tager dem med i ordbøgerne.

Det betyder eksempelvis, at ordet "glasloft", som dækker over de skjulte barrierer inden for politik og erhvervsliv, og som er blevet ofte brugt i forbindelse med efterårets præsidentvalg, nu er blevet optaget.

Det gælder også ord som zikavirus, hævnporno og chiafrø.

/ritzau/

Hvad tænker du...?

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.